Data actualizării:
Data publicării:

Ursula von der Leyen recomandă utilizarea aparatelor electrocasnice eficiente energetic

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat luni ţările membre ale Uniunii Europene să investească în energii regenerabile pentru a spori independenţa blocului comunitar de gazele ruseşti şi ca gospodăriile să-şi înlocuiască aparatele electrocasnice cu unele mai eficiente, relatează EFE.

În două mesaje pe Twitter, Ursula von der Leyen subliniază 'oportunităţile de investiţii' în energii regenerabile cuprinse în planul 'Repower EU', prezentat la 18 mai pentru a reduce drastic dependenţa UE în materie de gaze faţă de Rusia, precum şi regulile europene în materie de proiectare ecologică şi etichetare energetică care să direcţioneze consumatorul spre opţiuni mai eficiente.

'Energia regenerabilă ne face mult mai independenţi de gazele ruseşti. Anul trecut, am adăugat 34 de gigawaţi capacitate de energie regenerabilă mixului energetic al UE, economisind astfel 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Toate ţările UE trebuie să depună eforturi în acest domeniu şi să profite de oportunităţile de investiţii ale planului Repower EU', a subliniat şefa executivului european.

Aceşti 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale reprezintă consumul anual de gaze al Greciei în 2021, a remarcat ea.

Von der Leyen a indicat de asemenea că 'economisirea de energie poate să înceapă acasă' pentru că 'toţi avem un rol de jucat' şi a îndemnat la reducerea consumului de energie prin înlocuirea aparatelor ineficiente cu echivalentele lor mai eficiente, ceea ce ar ar economisi 1.037 terawatt-oră (TWh) pe an (mai mult decât consumă Ţările de Jos într-un an).

Preşedinta Comisiei Europene a salutat săptămâna trecută faptul că ţări membre ale UE precum Spania, Slovenia, Italia sau Bulgaria au introdus măsuri 'inteligente', cum ar fi restricţionări privind consumul de aer condiţionat sau a agentului termic.

Ţările Uniunii Europene s-au angajat să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% faţă de media din ultimii cinci ani, deşi cu anumite exceptări care permit unora dintre ele să limiteze această scădere, cum ar fi 7% pentru Spania şi Portugalia din cauza nivelului redus de interconexiuni în Peninsula Iberică.

Planul de raţionalizare, care ar putea deveni obligatoriu în caz de urgenţă, este destinat să răspundă temerii că Rusia ar putea să întrerupă aprovizionarea cu gaze a UE, care acuză Moscova de 'şantaj' şi de utilizarea energiei ca armă de război în contextul invaziei ruse în Ucraina, notează Agerpres.

Prețuri la energie. Ciolacu: Până la 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social democrat, a făcut declarații de presă privind prețurile la energie.

„În primul rând, cu toții așteptăm soluția de la această ședință interministerială și, din punctul meu de vedere și al PSD, până la data de 1 septembrie, trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare. Repet, există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută și am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, ci haotică, cum spune BNR-ul, a dus, din nou, la inventarea băieților deștepți din energie.

A fost vândută energia cu 300-400 anul trecut, iar astăzi o cumpătăm cu toții la un preț de 3.000. Avem o supra-impozitare la producători, dar și acolo cineva a strecurat în ordonanță să fie luat prețul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450 și chiar mi-aș dori ca premierul să afle cine a strecurat acest preț mediu, să știm și noi cine, în subteran, face jocurile, în România, pentru energie. Eu știu că politicile energetice sunt făcute de Ministerul Energiei. E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea trebuie să fie a Ministerului Energiei pentru că ei sunt promotorii ordonanței actului legislativ. Virgil Popescu are o responsabilitate ca până la 1 septembrie să vină cu un act normativ. Cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în 2025.

Avem la dispoziție două abordări și vreau să fiu foarte clar. Este o abordare referitoare la energia deja vândută în momentul acesta. Nu poți să cumperi energia de anul trecut cu 400 de lei fără să o plătești. Dacă „hidro” a vândut energia anul trecut nu înseamnă că a și încasat banii. Ei încasează acum când respectivii cumpărători vând cu 3.000. Deci o să avem o abordare care se va aplica până în această perioadă și o abordare pentru perioada următoare. Până acum avem în jur de 23% din energie vândută pe anul viitor“, a spus Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel