Ursula von der Leyen, pledoarie pentru egalitatea de gen după scandalul 'Sofagate'
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Comisia Europeană
Foto: Comisia Europeană
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut luni o pledoarie pentru egalitatea de gen şi a descris unele dintre dificultăţile cu care s-a confruntat în cariera sa, în cadrul unui discurs în Parlamentul European, relatează dpa. 

Comentariile sale intervin la trei săptămâni după o întâlnire a liderilor UE cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, cu prilejul căreia s-a produs incidentul supranumit 'sofagate'.

Erdogan i-a găzduit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe Ursula von der Leyen dar au fost asigurate numai două scaune, iar lidera executivului comunitar a fost nevoită să se aşeze pe o canapea din apropiere. Von der Leyen a spus că din cauză că este femeie, ea nu a fost tratată în conformitate cu statutul său de preşedintă a Comisiei Europene.

'M-am simţit rănită şi lăsată singură, ca femeie şi ca europeană. Asta arată cât de departe trebuie să mergem pentru ca femeile să fie tratate egal', a mărturisit ea.

Ea a spus că s-a simţit privilegiată pentru că a fost capabilă să răspundă acestei situaţii, spre deosebire de milioane de femei care nu pot face acest lucru.

Mii de incidente mult mai grave trec neobservate în fiecare zi, a spus von der Leyen. Convenţia de la Istanbul pentru protecţie femeilor este un instrument important pentru a ne asigura că astfel de poveşti nu rămân nespuse, a spus ea, adăugând că retragerea Turciei este un 'semnal teribil'.

De asemenea, este inacceptabil că unele state UE nu au ratificat încă tratatul, a spus ea, în timp ce altele se gândesc să se retragă.

'Violenţa împotriva femeilor şi copiilor este o infracţiune şi trebuie să o tratăm ca pe o infracţiune', a mai spus ea. Adresându-se Turciei, ea a spus că respectarea drepturilor femeilor este o precondiţie importantă pentru reluarea dialogului şi extinderea programelor comune. Continuarea detensionării în Mediterana de Est şi respectarea verdictelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sunt alte condiţii, a precizat von der Leyen.

'Acestea sunt condiţiile noastre pentru aprofundarea cooperării economice cu Turcia', a afirmat preşedinta Comisiei Europene. Clarles Michel între timp a vorbit public despre regretul său privind acest incident şi şi-a exprimat sprijinul său neclintit pentru drepturile femeilor, notează dpa, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel