Ursula von der Leyen: Forţele ruseşti par să fi comis crime de război
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 09 apr 2022, 13:29
WhatsApp
Sursă foto: Instagram (Ursula von der Leyen)
Sursă foto: Instagram (Ursula von der Leyen)
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a afirmat că forţele ruseşti par să fi comis crime de război în Ucraina, după masacrele de la Bucea şi gara Kramatorsk. 

Plecând din Ucraina după o vizită, aceasta a declarat că a văzut cu ochii ei, vineri, distrugerile din orașul Bucea, în apropiere de Kiev, relatează Reuters.

O echipă de criminaliști a început vineri să exhumeze o groapă comună în care se aflau cadavrele unor civili despre care oficialii locali spun că au fost uciși în timp ce rușii ocupau orașul.

„Instinctul meu spune: dacă nu este o crimă de război, ce este o crimă de război? Dar eu sunt medic de formație și avocații trebuie să investigheze cu atenție", a declarat von der Leyen reporterilor la bordul unui tren care părăsea Ucraina sâmbătă.

„Am văzut fotografiile, mi le-a arătat (premierul ucrainean) Denis Shmihal: ucigând oameni în timp ce trec pe lângă ei. Am putut vedea, de asemenea, cu ochii noștri, că distrugerile din oraș vizează viețile civililor. Clădirile rezidențiale nu sunt o țintă militară", a spus ea, referindu-se la Bucea.

Moscova a respins acuzațiile Ucrainei și ale națiunilor occidentale de crime de război și a negat că a vizat civili în ceea ce Kremlinul numește o "operațiune militară specială" pentru demilitarizarea și "denazificarea" vecinului său.

Kremlinul a declarat marți că acuzațiile potrivit cărora forțele rusești ar fi executat civili la Bucarest sunt un "fals monstruos" care vizează denigrarea armatei ruse.

Vineri, în aceeași zi în care von der Leyen și Josep Borrell, șeful diplomației UE, au vizitat Kievul și împrejurimile sale, Ucraina și aliații săi au acuzat Rusia de un atac cu rachete care a ucis cel puțin 52 de persoane în gara Kramatorsk din estul Ucrainei, scrie Mediafax.

Ursula von der Leyen: Ucraina are un ”viitor european”, în timp ce Rusia se ”descompune”

Ursula von der Leyen a apreciat că Ucraina are un ”viitor european”, iar UE este de partea țării invadate de Rusia. 

Rusia este ameninţată cu "descompunerea" din cauza sancţiunilor tot mai dure, în timp ce Ucraina are un "viitor european", a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în timpul vizitei la Kiev, transmite AFP.

"Rusia se va scufunda în decădere economică, financiară şi tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre un viitor european. Lupta voastră este şi lupta noastră. Sunt aici la Kiev cu dumneavoastră astăzi pentru a transmite un mesaj foarte puternic: UE este de partea dumneavoastră. Suntem de partea voastră. Ne mobilizăm puterea economică pentru a-l face pe Putin să plătească un preţ foarte, foarte mare", a declarat von der Leyen în timpul unei conferinţe de presă comune cu şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?