Cine îi va conduce campania Ursulei von der Leyen pentru încă un mandat. Mișcare controversată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află cine îi va conduce campania Ursulei von der Leyen.

Șeful de cabinet al Ursulei von der Leyen va conduce campania acesteia pentru un al doilea mandat de cinci ani la conducerea Comisiei Europene.

Björn Seibert își va lua două luni de concediu fără plată din funcția de șef de cabinet în perioada premergătoare alegerilor europene din 6-9 iunie.

Foto: Agerpres

Conform orientărilor UE pentru membrii Comisiei care participă la alegerile europene, aceștia nu trebuie să folosească resursele umane ale Comisiei Europene pentru campaniile lor.

Purtătorul de cuvânt al campaniei Ursulei von der Leyen va fi Alexander Winterstein, în prezent funcționar public de rang înalt în cadrul Direcției Generale de Comunicare a Comisiei.

Concediu fără plată

Winterstein a fost promovat în actualul său rol în cadrul executivului UE de la o poziție anterioară la direcția generală pentru politica de concurență atunci când Partidul Popular European s-a reunit la București pentru a o susține pe von der Leyen pentru un al doilea mandat. Momentul ales pentru această mutare a provocat întrebări din partea jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă a Comisiei de vineri.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a declarat că procedura internă prin care Winterstein a fost promovat a fost "absolut normală". El a adăugat că Winterstein nu a lucrat încă la campania PPE pentru ca von der Leyen să obțină un nou mandat de cinci ani.

Vezi și: Ursula von der Leyen, trasă la răspundere pentru o numire la vârful Comisiei Europene. Postul, remunerat cu 18.000 de euro/lună

Foto: Agerpres

"Evident, în acest moment lucrez la Comisie, așa că nu pot spune nimic pentru că oficialii Comisiei nu vorbesc cu jurnaliștii. Pot doar să vă trimit la ceea ce a spus Eric", a declarat Winterstein.

Seibert și Winterstein își vor lua un concediu fără plată din funcțiile pe care le dețin la Comisie și vor reveni la aceste posturi după alegerile din 10 iunie.

Von der Leyen își va lansa oficial propria campanie duminică în cadrul unui congres organizat de partidul de centru-dreapta Noua Democrație. Seibert și Winterstein își vor prelua funcțiile până luni.

Delimitare clară între campanie și conducere

Campania Ursulei von der Leyen a fost inactivă de când PPE a susținut-o ca principal candidat în data de 7 martie. Ea va rămâne președinte al Comisiei pe toată perioada campaniei, dar va trebui să delimiteze clar aparițiile sale în campanie de conducerea de zi cu zi a executivului UE pentru a respecta orientările UE.

Campania sa va consta probabil în câteva evenimente punctuale în diferite țări europene.

Foto: Agerpres

În timp ce von der Leyen este considerată, în general, favorită, nu există nicio garanție în acest moment că politicianul german va reveni în Berlaymont. Pentru ca acest lucru să se întâmple, liderii UE trebuie să o nominalizeze după alegeri, iar apoi o majoritate a eurodeputaților trebuie să o susțină în cadrul unui vot secret.

Anthony Whelan, consilierul digital al Ursulei îl va înlocui pe Seibert ca șef interimar al cabinetului, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel