Data publicării:
Urșii polari, surpriză pentru cercetători. Metoda neobișnuită de supraviețuire din cauza încălzirii globale
Cercetătorii au fost surprinși de ce au descoperit despre urșii polari, odată cu încălzirea globală.
În Groenlanda, conform unor cercetări efectuate de o echipă de la Universitatea din Copenhaga și citate de AFP, se observă că urșii polari manifestă o notabilă flexibilitate în adaptarea lor la schimbările climatice, care îi obligă să-și revizuiască regimul alimentar și habitatul.
Conform unui studiu realizat asupra genomului unor exemplare de urși polari, s-a constatat că, începând cu sfârșitul ultimei ere glaciare, acum aproximativ 12.000 de ani, temperaturile au crescut și gheața s-a redus, cauzând o diminuare a habitatului urșilor polari și determinându-i să migreze mai spre nord", după cum explică Michael Westbury, unul dintre coautorii studiului publicat în revista "Science Advances", scrie Agerpres.
În faza incipientă a perioadei interglaciare, creșterea temperaturilor a condus, de asemenea, la o reducere a numărului de urși, a subliniat el.
Cu toate acestea, în ciuda îngrijorărilor legate de supraviețuirea acestor carnivore - care au fost considerate vulnerabile la schimbările climatice încă din 1982 - "urșii polari se descurcă relativ bine", conform estimărilor profesorului de la Universitatea din Copenhaga.
"Ar putea fi mai adaptabili decât se credea anterior"
"Ar putea fi mai adaptabili decât se credea anterior (...) aceasta este mai degrabă o surpriză", a adăugat el.
Recent, cercetătorii au descoperit o nouă populație de urși polari în sud-estul Groenlandei, care, în loc să folosească banchiza care se topește pentru a vâna focile, prada lor obișnuită, acești urși polari utilizează bucăți de gheață desprinse din ghețarii de apă dulce din zonă.
Această subpopulație de mamifere, cu morfologie diferită față de cea a urșilor din vestul Groenlandei, se confruntă cu condiții mai puțin favorabile, conform observațiilor lui Westbury. Cu toate acestea, ei par să își adapteze dieta, ceea ce duce la schimbări de comportament și adaptare la noile condiții.
Încălzirea globală accelerată pune animalele într-o situație fără precedent. Pentru urșii polari, această situație este deosebit de dificilă, deoarece ritmul accelerat al încălzirii, asociat activităților umane, le oferă mai puțin timp pentru a se adapta și pentru a-și ajusta comportamentul în fața schimbărilor de mediu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News