Data publicării:
Urmează Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. E zi de post
Urmează Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. E zi de post.
Luni, 29 august, este o mare sărbătoare: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2022.
Mai multe biserici din ţară îşi sărbătoresc hramul, de praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioşii aducându-i laudă sfântului prin rugăciuni şi milostenie.
În Bucureşti, singura biserică ce poartă hramul "Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul" este biserica Parohiei "Sfântul Ioan - Piaţă", din Protoieria III Capitală.
Construită în anul 1774, pe vechea stradă Şerban Vodă, în apropiere de Podul Beilicului, de peste râul Dâmboviţa, biserica este unul dintre cele opt lăcaşuri mutate în vremea comunismului pentru a fi salvate de la demolare.
Este ultimul mare profet al Vechiului Testament
Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc luni Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, profetul care a descoperit cel dintâi lumii că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu şi care l-a botezat pe acesta în râul Iordan.
Cultul său s-a dezvoltat iar Biserica, atât în Răsărit, cât şi în Apus, i-a consacrat câteva sărbători importante: Soborul Sf. Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Naşterea lui Ioan Botezătorul (24 iunie) şi Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august).
Considerat Înaintemergătorul Domnului, el este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar şi cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. Iisus şi-a început activitatea publică după moartea lui Ioan Botezătorul.
Sfântul Ioan Botezătorul este rod al rugăciunilor părinţilor săi înaintaţi în vârstă, un dar al lui Dumnezeu, spunea patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel
„Ceea ce noi reţinem astăzi, în mod deosebit, este faptul că Sfântul Ioan Botezătorul este rod ale rugăciunilor părinţilor săi înaintaţi în vârstă. El este un dar al lui Dumnezeu pentru multele rugăciuni ale părinţilor. De aceea el este mare ajutător părinţilor, celor care doresc să aibă copii şi nu au", a spus patriarhul Daniel.
Întâistătătorul BOR a subliniat în omilia sa că sfântul, al cărui nume înseamnă „Dumnezeu a avut milă", este ocrotitor al monahilor şi părinţilor care îşi doresc copii, prin învăţăturile lui dovedindu-se şi un îndreptător al vieţii oamenilor şi al vieţii sociale.
„Sfântul Ioan Botezătorul, rod al rugăciunilor, născut din părinţi înaintaţi în vârstă, este şi el un om al rugăciunii, al postului, al smereniei, al vieţii duhovniceşti. De aceea el a fost, ca şi Sfântul Ilie, considerat un înaintemergător al monahilor, al asceţilor, al nevoitorilor în pustie, al rugătorilor monahi", a mai spus patriarhul.
Ce să nu faci pe 29 august
De această sărbătoare sunt legate numeroase tradiții și superstiții. Astfel, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru. La biserică se duc spre sfințire pere, castraveți și struguri. Aceste fructe se împart celor flămânzi și săraci, copiilor și bătrânilor. Fructele se împart în amintirea sufletelor plecate dintre cei vii, iar strugurii și pâinea caldă se împart pentru bunăstarea familiei, liniște în casă și spor.
Pe 29 august, nu se bea vin roşu, deoarece acesta reprezintă sângele Botezătorului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News