Urmează Postul Adormirii Maicii Domnului. Mare praznic pentru români
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului
După Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel urmează Postul Adormirii Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Postul Adormirii Maicii Domnului este în perioada 1 august – 14 august 2021.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Sfânta Maria, Maica Domnului, Născătoarea de Dumnezeu sau Fecioara Mariaocupă un loc aparte în religia creștin ortodoxă. Orice slujbă îi aduce cântări, orice bisercă o cinstește prin icoane, orice român o sărbătorește creștinește pe 15 august. 

Postul Adormirii Maicii Domnului. În lumea tradițional românească, Fecioara Maria era văzută ca un intermediar între Sfânta Treime și oameni, o mijlocitoare către mila lui Dumnezeu. Creștinii se rugau și continuă să se roage la ea pentru înțelegere și iertare.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Deși este sărbătorită și nașterea ei, așa cum se obișnuiește în creștinismul ortodox, moartea este de o mai mare importanță, reprezentând apogeul devenirii acesteia. Este impropriu să spunem că sărbătorim moartea ei, căci la 3 zile după „marea trecere”, mormântul ei din Ghetsimani a fost găsit gol. Astfel, 15 august este un mare praznic pentru români, Adormirea Maicii Domnului reprezentând ultima și cea mai importantă sărbătoare din vară. 

Postul Adormirii Maicii Domnului. Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea "Paraclisul Maicii Domnului".

Postul Adormirii Maicii Domnului. În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere şi mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi.

Postul Adormirii Maicii Domnului. Conform tradiției, în Postul Adormirii Maicii Domnului nu este bine să speli haine cu mâna, să consumi preparate din carne și nici să faci treabă în casă în timpul slujbelor de peste zi de la biserică.

Postul Adormirii Maicii Domnului. De asemenea, în Postul Adormirii Maicii Domnului nu se fac nunți, botezuri și alte petreceri. Sunt interzise toate evenimentele care implică dans și voie bună, zilele de post fiind dedicate rugăciunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel