Urmează o săptămână a extremelor. Trecem de la 35 de grade la 21 și de la alertă de caniculă la furtuni. Mateescu (ANM), anunțurile momentului
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află în articol care este progronza meteo pentru zilele următoare.

„Astăzi și mâine vorbim de un Cod galben de val de căldură intens ce vizează sudul și sud-estul țării, inclusiv municipiul București, acolo unde temperaturile maxime se vor apropia de 35 de grade Celsius. Indicele temperatura umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități și, nu în ultimul rând, temperaturile resimțite se vor apropia de 38, 39 de grade Celsius.

Nu vor lipsi fenomenele de instabilitate, în special în zona de munte, în zonele de deal, dar și la nivel local în restul țării.

Dacă primele zile din săptămâna, care a debutat deja, vor fi caracterizate în mod deosebit de o vreme călduroasă, chiar caniculară în partea de sud, sud-est, sud-vest a țării, zilele de joi și vineri vor fi caracterizate de un regim de temperaturi în scădere, valorile maxime nu vor mai depăși cel mult 29-30 de grade, dar și fenomenele de stabilitate vor fi de interes în cea mai mare parte a țării.

Vijelie și grindină

Vorbim de averse care la nivel local pot cumula cantități de 25-30 de litri pe m2, izolat 40-50 de litri pe m2. E posibil să vorbim din nou de intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat căderi de grindină.

Sfârșitul de săptămână și până la sfârșitul lunii lui cuptor, temperaturi în creștere care se pot apropia din nou de pragul unei zile de caniculă, 34-35 de grade Celsius. Așadar, o săptămână a extremelor meteorologice cu alternanțe, atât din punctul de vedere al regimului de temperaturi și mai ales al fenomenelor de instabilitate, care vor fi în extindere, în special de la mijlocul acestei săptămâni”, a transmis Elena Mateescu, director al ANM, în direct la Antena3CNN.

Codul galben emis de Administrația Națională de Meteorologie este valabil până marți la ora 10:00. În sudul Olteniei, sudul, centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, temperaturile vor fi în continuare ridicate.

Foto: captură ANM

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel