Data publicării:

Urmările uraganului Ian. O bacterie care se hrănește cu carnea umană mișună în apele inundațiilor

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Adrian Lange)
Sursă foto: Unsplash (Adrian Lange)

În urma uraganului Ian a izbucnit un focar de infecție cu o bacterie periculoasă pentru om. 

Alegeri prezidentiale 2024

În urma inundațiilor uraganului Ian din comitatul Lee, Florida, Departamentul de Sănătate al statului se confruntă cu o „creștere anormală” a cazurilor de infecție bacteriană rară. Florida a raportat 64 de infecții cu Vibrio vulnificus și 13 decese în acest an până vineri, potrivit departamentului de sănătate, față de 34 de cazuri și 10 decese anul trecut. Este pentru prima dată când numărul cazurilor depășește 50 din 2008, când statul a început să țină evidența.

Multe dintre cazuri s-au concentrat în comitatul Lee, unde locuitorii au făcut curățenie după ce uraganul de categoria 4 Ian a măturat pământul la sfârșitul lunii septembrie. Aceste infecții sunt rare, dar grave. Vibrio vulnificus provoacă aproximativ 80.000 de îmbolnăviri și 100 de decese în Statele Unite în fiecare an, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Vibrio vulnificus trăiește în mod natural în apă caldă, sărată. Provine din aceeași familie cu bacteriile care provoacă holera. Vibrio poate fi găsit în apele din întreaga lume. În SUA, trăiește în Golful Mexic și de-a lungul unora dintre apele de coastă de pe coasta de est și de vest. Bacteriile proliferează în lunile mai calde, când temperaturile oceanelor sunt cele mai ridicate. Infecțiile pot apărea atunci când cineva intră în contact cu apa care conține cantități mari de bacterii sau mănâncă fructe de mare contaminate.

Infecția cu bacteria dă simptome severe și necroze

Un caz ușor de vibrioză include de obicei frisoane, febră, diaree, dureri de stomac și posibil vărsături. De obicei, oamenii se îmbolnăvesc în prima zi de expunere la bacterii. Rănile pielii infectate cu Vibrio vulnificus dezvoltă de obicei vezicule, abcese și ulcere. Vibrio vulnificus este una dintre bacteriile care pot provoca ceea ce este cunoscut în mod obișnuit ca o infecție care mănâncă carne. Fasciita necrozantă mănâncă pielea, mușchii, nervii, grăsimea și vasele de sânge din jurul unei plăgi infectate.

În cazuri mai severe, oamenii pot dezvolta septicemie. Acest lucru este mai frecvent pentru cei cu afecțiuni de sănătate subiacente, în special boli hepatice, cancer, diabet, HIV sau alte boli care suprimă sistemul imunitar. Septicemia este dezvoltată atunci când bacteria intră în sânge și se răspândește. Poate provoca febră, frisoane, tensiune arterială scăzută sau vezicule pe piele. Acest lucru poate duce la șoc septic, atunci când tensiunea arterială scade periculos. Bacteriile eliberează toxine în fluxul sanguin care ar putea cauza o încetinire a fluxului sanguin, dăunând țesuturilor și organelor.

De asemenea, poate provoca sepsis, în care organismul creează un răspuns imunitar puternic care oprește organele importante precum inima sau rinichii. Ori poate duce la o afecțiune în care oxigenul din plămâni nu ajunge în sânge. Acest lucru poate provoca leziuni ale creierului și leziuni pulmonare permanente.

Ce să faci când ai tensiunea mică? Remedii simple pentru hipotensiune arterială

Hipotensiunea arterială este o afecțiune caracterizată de prezența valorilor tensionale sistolice mai mici de 90 mm Hg și a celor diastolice mai mici de 60mm Hg. De precizat este că tensiunea arterială este, în mod fiziologic, mai scăzută în timpul nopții și crește brusc la trezirea din somn. Aceasta poate varia în timpul zilei, în funcție de poziția corpului, frecvența respiratorie, alimentație și aportul de lichide. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel