Urmărește cineva ce se întâmplă în Bulgaria?
Bulgarii protestează pentru a treia săptămână la rând împotriva guvernului socialist condus de Plamen Oreșarski. Scânteia crizei a fost numirea mogulului media Delyan Peevski la șefia serviciilor secrete la propunerea prim-ministrului, prin avizul ulterior al parlamentului. O parte a manifestanților se întreabă însă dacă lumea ascultă și glasul nemulțumirii care răsună dinspre Sofia.
Protestele pornite din cauza numirii lui Peevski, care ulterior a refuzat funcția, au continuat cu manifestații împotriva lipsei de transparență la nivelul instituțiilor publice din Bulgaria și corupția adâncă din sistem. Bulgarii acuză că legăturile putrede dintre oamenii de afaceri și politicieni sabotează investițiile străinilor în Bulgaria și privează statul de la sud de Dunăre de un nivel de trai mai ridicat.
Protestatarii din Turcia acuzau la început revoltei lor că mass-media nu relatează adevărata dimensiune a manifestațiilor. Bulgarii împărtășesc aceleași frustrări acum, acuzând media internațională că nu le acordă destulă atenție, deși de trei săptămâni mărșăluiesc pe străzile Sofiei în număr semnificativ.
Internauții sunt cei care se întreabă cel mai mult de ce media internațională a reacționat cu întârziere. Un utilizator Twitter spune că, în sfârșit, după 15 zile de proteste, prestigiosul cotidian american New York Times a găsit loc în pagina lui pentru bulgari.
Parlamentarul Delyan Peevski, fiu al fostei șefe a loteriei din Bulgaria, a fost aprobat de Parlament pentru funcția de șef al serviciilor secrete pe 14 iunie. Furios din cauza acestei mutări, președintele Bulgariei Rosen Plevniev și-a anulat participarea la inaugurarea podului Calafat-Vidin, unde era așteptat de premierul Victor Ponta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News