Lupte intense în Ucraina la Bahmut şi Soledar, în regiunea Doneţk
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 03 noi 2022, 09:44
WhatsApp
Lupte intense în Ucraina la Bahmut şi Soledar, în regiunea Doneţk foto pexels ilustrativ
Lupte intense în Ucraina la Bahmut şi Soledar, în regiunea Doneţk foto pexels ilustrativ
Guvernul ucrainean informează că se duc lupte grele la Bahmut şi Soledar, două oraşe din Doneţk, în estul ţării, în timp ce şeful administraţiei militare ucrainene din această regiune spune că tirurile ruse sunt într-atât de intense, încât pare că inamicul vrea 'să şteargă oraşe (întregi) de pe faţa pământului pentru că nu poate sparge apărarea forţelor ucrainene', relatează agenţiile de presă DPA şi Unian. 

'Douăsprezece atacuri' au fost respinse într-o singură zi, a declarat miercuri la televiziunea publică ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. Forţele ucrainene răspund prin contraatac de fiecare dată când trupele ruse înaintează, a explicat ea. Direcţia Bahmut rămâne una dintre cele mai tensionate la ora actuală, iar oraşul este grav avariat, completează şeful administraţiei militare ucrainene din regiunea Doneţk, Pavlo Kirilenko. Schimburile de focuri de de pe linia frontului continuă practic 24 de ore din 24, spune el. 'Nu mai există o casă în picioare în Avdiivka, Mariinka, Krasnogorovka.

Inamicul utilizează toate tipurile de arme

Aşezarea Selidovskaia este şi ea sub tiruri continue. Inamicul utilizează toate tipurile de arme, de la artileria grea şi cu rază lungă de acţiune până la sistemele de lansare cu rachete multiple', a declarat Kirilenko într-o intervenţie, joi, la televiziunea publică. Atunci când artileria nu ajunge ţintele, forţele ruse recurg la rachete de croazieră şi la sistemele de rachete antiaeriene S-300, indică oficialul ucrainean, citat de Unian.

Kirilenko a subliniat că 'inamicul trage peste tot, scopul său este de a şterge oraşele (ucrainene) de pe faţa pământului pentru că nu poate sparge apărarea forţelor noastre'. Rusia continuă să atace infrastructura civilă în mai multe regiuni ale ţării cu rachete şi drone iraniene, informează la rândul său Statului Major ucrainean.

Cinci femei şi doi bărbaţi au fost răniţi în urma atacurilor din cursul zilei de marţi

Autorităţile ucrainene din regiunea Harkov (nord-est) au comunicat că cinci femei şi doi bărbaţi au fost răniţi în urma atacurilor din cursul zilei de marţi.

Patru imobile de locuit particulare, două blocuri turn şi un magazin au fost, de asemenea, avariate de tirurile artileriei ruse, conform acestora. Toate aceste informaţii nu au putut fi verificate în mod independent, notează DPA. Rusia vizează în special infrastructura energetică a Ucrainei.

Mai multe centrale electrice au fost afectate, iar întreruperi de energie electrică au loc în fiecare zi pe întreg teritoriul ţării. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă miercuri pentru o vreme în regiunea Kiev ca măsură de precauţie, a anunţat compania energetică Ukrenerho.

Citește și - Șoigu acuză ucrainenii că vor să creeze o bombă nucleară și că iau în calcul amplasarea armelor nucleare NATO în Ucraina

Potrivit acestuia, ucrainenii intenționează să creeze o ”bombă murdară” și iau în calcul amplasarea armelor nucleare NATO pe teritoriul țării lor. 

”Cunoaştem intenţiile Kievului de a crea o 'bombă nucleară murdară', dar şi disponibilitatea de a amplasa pe teritoriul său arme nucleare din ţările NATO”, a afirmat ministrul rus Serghei Șoigu. 

Ministrul rus al Apărării a susținut că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ”le-a cerut ţărilor din Occident să efectueze atacuri nucleare preventive împotriva Rusiei”, iar Statele Unite și țările europene ignoră demonstrativ cererile sale, conform Agerpres. 

”Statele Unite şi ţările europene ignoră demonstrativ şantajul nuclear al autorităţilor ucrainene, de exemplu, provocările în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie”, a declarat Serghei Șoigu.

Totodată, acesta a lansat acuzații conform cărora Kievul ar folosi ”metode de război interzise”, precum atentatele teroriste, asasinatele la comandă și folosirea civililor pe post de scuturi umane, iar țările occidentale ar contribui la escaladarea tensiunilor dintre ruși și ucraineni prin ignorarea acestor fapte, dar și prin sprijinul acordat Armatei ucrainene. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?