Data publicării:
• UPDATE/ Turcia, în doliu după moartea liderului Hamas. Israelul, reacție dură. Bogdan Chirieac: Sunt câteva lucruri absolut tulburătoare
Analistul Bogdan Chirieac a comentat acțiunea președintelui Recep Tayyip Erdogan care a declarat astăzi zi de doliu național în Turcia, în ziua înmormântării liderului Hamas.
Update:
Ministrul de externe israelian Israel Katz l-a convocat pe ambasadorul adjunct al Turciei pentru o "mustrare severă" după ce ambasada Turciei de la Tel Aviv a arborat drapelul în bernă, în semn de doliu pentru moartea liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, într-un atac care a avut loc la Teheran şi care a fost atribuit Israelului.
"Dacă reprezentanţii ambasadei vor să-l plângă pe arhiteroristul Haniyeh, să meargă în Turcia să-l plângă împreună cu Erdogan, care îmbrăţişează organizaţia teroristă Hamas şi sprijină actele sale de crimă şi groază", a transmis ministrul Katz într-un comunicat.
Guvernul lui Recep Tayyip Erdogan menţine relaţii bune cu conducerea Hamas şi chiar îi găzduieşte pe unii dintre liderii acestei grupări pe teritoriul său. Vizitele în Turcia ale lui Haniyeh, în calitate de reprezentant diplomatic principal al grupării islamiste palestiniene, erau ceva comun.
"Israelul nu va accepta expresii de participare la doliu pentru un criminal precum Ismail Haniyeh"
Turcia a decretat pentru vineri zi de doliu naţional pentru Haniyeh, tocmai când liderul palestinian va fi înmormântat în Qatar, după o ceremonie funerară care a avut loc joi la Teheran.
"Israelul nu va accepta expresii de participare la doliu pentru un criminal precum Ismail Haniyeh, şeful organizaţiei teroriste Hamas, care a comis actele de viol şi crimă din 7 octombrie şi chiar a oferit o rugăciune de mulţumire şi le-a urat succes criminalilor în timp ce urmărea imaginile oribile din acea zi la televizor", a spus Katz.
Katz l-a convocat în martie pe însărcinatul cu afaceri al Turciei, care exercită şi atribuţii de ambasador adjunct după ce Erdogan l-a rechemat pe ambasadorul său la Tel Aviv, Şakir Özkan Torunlar, pentru consultări în noiembrie anul trecut cu privire la "tragedia umanitară din Gaza", iar acesta încă nu a revenit la post.
Convocarea din martie a venit ca urmare a "declaraţiilor şi ameninţărilor dure" ale lui Erdogan la adresa prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, pe care l-a comparat cu Hitler, Stalin şi Mussolini.
Știrea Inițială:
Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat astăzi zi de doliu național în Turcia, în ziua înmormântării liderului Hamas, Ismail Haniyeh. Acesta a declarat: "Pentru a ne arăta sprijinul pentru cauza palestiniană și solidaritatea noastră cu frații și surorile palestiniene a fost declarat doliu național cu ocazia martiriului lui Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas. Îi comemorez pe Ismail Haniyeh și pe toți martirii palestinieni cu milă. Îmi exprim condoleanțele poporului palestinian în numele meu și al națiunii mele" potrivit Antena 3 CNN.
În cadrul unei intervenții, analistul Bogdan Chirieac a comentat acțiunea și declarațiile președintelui Turciei, cât și posibilele mize ale Ankarei ce poate deveni în viitor o punte de legătură între Occident și Orient.
"Ni s-a spus că teritoriile palestiniene și Hamas sunt două lucruri diferite. Acum, liderul politic al Hamas este omagiat ca un șef de stat lichidat de cineva"
"Sunt câteva lucruri absolut tulburătoare, cel puțin din partea Turciei care a devenit o autentică putere regională sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan. Turcia, să nu uităm, e țară NATO și multă vreme a candidat la aderarea în Uniunea Europeană, eu fiind unul dintre cei care consideră că Turcia ar trebui să intre la un moment dat în Uniunea Europeană. Ar fi un câștig, în primul rând, pentru Uniunea Europeană. Ni s-a spus că teritoriile palestiniene și Hamas sunt două lucruri diferite. Acum, liderul politic al Hamas este omagiat ca un șef de stat lichidat de cineva. Păi, cum facem asta? Pe 7 octombrie bebelușul de două luni de zile a fost luat din leagăn, băgat în cuptor și apoi s-a aprins cuptorul. Deci, aici vorbim de filme dincolo de umanitate, comandate politic de Hamas. Israelul nu a declanșat războiul împotriva palestinienilor, ci împotriva Hamas. Ce rezultă de aici? Rezultă că Hamas este egal cu Palestina. Bun, dacă în cazul Iranului, din motive politice, putem înțelege asta, cum declari zi de doliu în Turcia, țară cheie a NATO, pentru Hamas? Ești frate cu un individ care a comandat atrocitățile din 7 octombrie? Deși cele două state, Israel și Turcia, au relații comerciale foarte puternice, există probleme. Adică, în Israel au fost atacați civili nevinovați, respectiv copii, femei, absolut fără nici o legătură cu lupta dintre statul evreu și Hamas. Ești frate cu așa ceva? Întreb și eu. Altminteri se vine la summit-ul NATO. Repet, eu am o admirație uriașă pentru Turcia pe care o văd, la un moment dat, cea mai sigură curea de legătură între Occident și Orient. Între timp s-a mai ridicat și Arabia Saudită care a făcut niște progrese enorme, în sensul deschiderii sub prințul Mohammed bin Salman. Totuși, Turcia e lângă noi. E la o aruncătură de aripă de avion. Cum faci lucrurile acestea? Hai că Iranul e o teocrație, te aștepți, deși atenție, până și iranienii au ales un președinte care e pro-occidental, în limitele lor. În orice caz, și iranienii vor o deschidere. Perșii au o istorie gigantică, despre ce vorbim? Dar ce faci în momentul acesta? Zi de doliu în Turcia, din nou, țară NATO", s-a întrebat, în finalul comentariului, Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News