Data publicării:
UPDATE: Gabriela Baltag: "Dacă a aruncat Andreea mănușa, am aruncat-o și eu"/ Cine este judecătoarea Andreea Chiş, candidată pentru șefia CSM
Judecătoarea Andrea Chiş, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat că va candida pentru funcţia de preşedinte al Consiliului.
UPDATE: Procurorii Tatiana Toader şi Nicolae-Andrei Solomon, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, au anunţat, joi, că vor candida pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.
În acest moment, vicepreşedinte al CSM este procurorul Florin Deac.
UPDATE:
Și judecătoarea Gabriela Baltag și-a anunțat candidatura la șefia CSM, transmite Mediafax.
„Eu nu pot decât să o felicit pe Andrea (Chiș - n.r.) că se înscrie în această cursă. Dacă a aruncat Andrea mănușa, am aruncat-o și eu. Nu spre ea, spre dumneavoastră și vă spun că și eu o să înțeleg să îmi depun candidatura”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag.
Știrea inițială:
Judecătoarea Andrea Chiş, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat, joi, că va candida pentru funcţia de preşedinte al Consiliului, transmite Agerpres.
"Cred că este momentul oportun pentru a vă spune că înţeleg să îmi depun candidatura pentru funcţia de preşedinte al CSM pentru anul viitor şi (...) urmează să depun şi un proiect de candidatură pe care veţi avea timp suficient să îl citiţi. Am scris împreună cu Mihai (Bălan - n.r.) şi Bogdan (Mateescu - n.r.) un proiect de candidatură încă din urmă cu doi ani pe care l-a prezentat Mihai la vremea respectivă şi pe care şi l-a însuşit Bogdan - sigur, cu observaţiile personale anul trecut. Îmi menţin în totalitate acele lucruri pe care le-a trecut în proiect şi în care cred în continuare", a anunţat Andrea Chiş, în cadrul şedinţei de joi a Plenului CSM.
Ce planuri are Andreea Chiş la CSM
Andreea Chiș a mai spus astăzi că este nevoie de un preşedinte care să ducă la bun sfârşit proiecte începute, având în vedere că următorul bilanţ al Consiliului va fi pentru un mandat întreg.
"Însă, în afară de un proiect obişnuit, cred că trebuie să avem în vedere că bilanţul următor nu va fi bilanţul pe un an de zile al Consiliului, ci va fi bilanţul pentru şase ani, pentru un mandat întreg. Aşadar, proiectul trebuie să se refere la acest lucru. E nevoie de un preşedinte care să ducă la bun sfârşit multele proiecte pe care le-a început şi care sunt coordonate de colegii noştri din Consiliu şi din staff. Şi este nevoie să organizăm alegerile şi să facem o trecere lină către noul consiliu căreia trebuie să îi asigurăm cele mai bune condiţii. Şi cred că din acest punct de vedere preşedintele ales pentru anul viitor va avea un rol extrem de important", a spus judecătorul.
Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
În acest moment, la conducerea Consiliului Superior al Magistraturii se află judecătorul Bogdan Mateescu. Actuala componenţă a Consiliului a fost aleasă la finalul anului 2016.
Cine este Andrea Chiș
Andrea Annamaria Chiș este judecător de peste 25 de ani, membru al Consiliului Superior al Magistraturii și lector universitar dr. la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. A scris și a coordonat proiectul TAEJ – Transparență, Accesibilitate și Educație Juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, având ca și componente comunicarea interprofesională offline și online, precum și cu celelalte puteri ale statului și mass media, scrie profesionisti.juridice.ro.
Scandaluri în care a fost implicată judecătoarea
În luna Iulie a acestui an Andrea Chiș a fost ținta unui atac din partea unui avocat. "Nu ne puteți cenzura prin aplicarea unor sancțiuni.", i-a transmis acesta. Este vorba despre avocatul Cristian Gîndac, iar mesajul său a venit la trei zile după ședința de plen a Consiliului Superior al Magistraturii în care judecătoarea CSM Andrea Chis s-a poziționat împotriva avocaților care au reclamat abuzurile comise contra lui Robert Roșu, scrie Capital.ro.
Pe 16 iulie, judecătoarea Andrea Chiș a anunțat că va solicita din nou apărarea independenței sistemului judiciar față de declarațiile fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora condamnarea la închisoare în dosarul angajărilor fictive a fost una politică.
"Este extrem de grav că în ultimele săptămâni sau luni se propagă în spațiul public un mesaj despre condamnări politice. Este un atac extrem de virulent la adresa tuturor instituțiilor din cadrul sistemului judiciar, nu numai la adresa instanțelor judecătorești care au pronunțat anumite hotărâri de condamnare în dosare de mare corupție, în special la adresa ÎCCJ, dar și la adresa parchetelor care au instrumentat aceste dosare.", spunea aceasta, scrie Podul.ro.
În luna septembrie a anului trecut judecătoarea a mai fost implicată într-un scandal. În 24 septembriem fosta șefă a CSM, judecătoarea Lia Savonea, a solicitat Consiliului să analizeze dacă judecătoarea Andrea Chiș a încălcat independența Justiției atunci când a scris pe Facebook despre concluziile avocatului general al CJUE, Michal Bobek, din procesul privind Inspecția Judiciară și Secția Specială, scrie Gazeta de Cluj. Lia Savonea a criticat-o pe Andrea Chiș pentru postarea de pe Facebook. În acea ședință ar fi existat mai multe schimburi de replici între judecători, în privința judecătoarei Andrea Chiș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News