Data publicării:
Update cu reacții MAE și MTS la cazul Șumudică, numit „țigan” și „cerșetor” la televiziunea turcă
Antrenorul român Sebastian Colțescu a fost în centrul unui scandal internațional, când i-a indicat arbitrului de la centru un antrenor secund după culoarea pielii sale, într-un meci oficial de Champions League, pe 8 decembrie. Incidentul a fost titrat caz de rasism în presa din Europa.
UPDATE 2 - 12.01.2021
„Ministerul Afacerilor Externe reiterează și cu acest prilej poziția sa principială de respingere a tuturor actelor de rasism sau discurs instigator la ură, indiferent dacă acestea aparțin cetățenilor români sau sunt îndreptate împotriva cetățenilor români. Rasismul și xenofobia nu își au locul într-o societate bazată pe valori democratice, indiferent de domeniul de activitate al celor implicați”, a răspuns Ministerul Afacerilor Externe pentru DC NEWS.
Scrisoare de la MAE către postul TV cu pricina
„În acest context, MAE condamnă cu fermitate utilizarea unor remarci voit denigratoare la adresa minorității rome și reproducerea acestora în orice context.
Prin urmare, MAE, prin Ambasada României în Republica Turcia, a transmis o scrisoare către postul TV „A Spor” prin care condamnă declarațiile comentatorului sportiv la adresa unui cetățean român – antrenorul Marius Șumudică, solicitând evitarea pe viitor a unor astfel de derapaje, care trebuie respinse în mod ferm cu orice prilej”, se mai arată în comunicatul oferit redacției noastre.
UPDATE
„În legătură cu discuțiile generate în spațiul public de incidentul cu implicații negative asupra lumii sportului în care a fost implicat antrenorul român Marius Șumudică, Ministerul Tineretului și Sportului afirmă cu tărie necesitatea ca acest mediu să fie unul al egalității și sportivității, unde toți factorii implicați să aibă în permanență un dialog constructiv, bazat pe valori comune și pe înțelegere reciprocă. Niciunul dintre cei care fac parte din această lume nu trebuie să renunțe la atitudinea fermă împotriva discursului bazat pe ură, rasism sau discriminare de orice fel. Comportamentul comentatorului turc Erman Toroglu și comentariile la adresa domnului Marius Șumudică sunt inacceptabile. Este cu atât mai greu de înțeles situația, cu cât sportivii români au adus de-a lungul timpului o valoare imensă sportului turcesc, în special în lumea fotbalului. Fotbaliști români, precum Mircea Lucescu și Gheorghe Hagi sunt văzuți ca idoli atât de către suporteri, cât și de către mulți jucători turci”, se arată într-un mesaj publicat pe Facebook de MTS.
Celelalte instituții nu au răspuns încă la solicitări, după o zi de așteptare.
Datorită magnitudinii evenimentului, care a dus la oprirea meciului PSG – Istanbul Bașakșehir, instituțiile din țara noastră au avut reacții imediate. Federația Română de Fotbal (FRF) a dat comunicat în miez de noapte, transmițând că „se delimitează ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă”.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a oferit la rândul său un punct de vedere în cazul Colțescu, postând pe Facebook imaginea UEFA cu „No to racism”. Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), prin ministrul Ionuț Stroe, a transmis scuze pentru „incidentul nefericit”, asigurând că este „un caz izolat”.
La o lună de la scandal, Șumudică e făcut „țigan” și „cerșetor”
La puțin mai mult de o lună de la scandalul „Colțescu”, antrenorul român Marius Șumudică pleacă de la Gaziantep și este numit „țigan” și „cerșetor” de fostul fotbalist și arbitru turc, în prezent comentator, Erman Toroglu. Acum, reacția instituțiilor românești este mult mai molcomă.
Am sunat la FRF pentru aflarea unui punct de vedere, însă nu am putut să intrăm în centrală. Astfel, am lăsat un email solicitând un răspuns la situația lui Șumudică, notând că reacția FRF lipsește la mai bine de 24 de ore de la incident.
Nu e nicio grabă în a-l apăra pe antrenorul român
Ministerul Tineretului și Sportului, care are acum un nou ministru în frunte, ne-a răspuns că formulează un punct de vedere pe care îl vom actualiza odată ce-l primim. Totuși, nu este mare grabă, la mai mult de o zi de la fapta turcului.
În final, Ministerul Afacerilor Externe nu formula un punct de vedere la adresa incidentului, la momentul la care am sunat, așa că am lăsat o cerere oficială pentru o reacție. Observăm, din păcate, că răspunsul vine greu, iar Biroul de Presă ne-a informat că s-ar putea să dureze... câteva zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News