Data publicării:
Unul dintre cele mai frumoase sate din România, cu o liniște pe care n-o mai găsești nicăieri. Preotul Negoiță: Am avut curajul de a paria pe viitorul acestui loc / foto
Satele românești sunt adevărate oaze de liniște, frumusețe și relaxare.
Alergăm spre destinații exotice, plătim sume mari să luăm cafeaua la Paris, să facem selfiuri cu Turnul Eiffel, uitând să ne bucurăm cu adevărat de locurile pe care le vizităm, dar liniștea din România, din sate, n-o găsim nicăieri. Și nimic nu se compară cu frumusețile de acolo. Și, după un an de muncă, atunci când plecăm în concediu, parcă mai relaxați și cu bateriile încărcate ne întoarcem dintr-un sat din România decât după o excursie obositoare cu una-două escale.
Unul dintre cele mai frumoase sate este Blăjani acolo unde timpul parcă se scurge altfel. Despre acest loc de poveste ne-a vorbit preotul Paul Iulius Negoiță. Părintele ne-a zis de ce este locul lui preferat despre care ar trebui să știe mai multă lume pentru a-l vizita.
Ca orice om care-și iubește locul copilăriei, și-a dorit mereu pentru satul său de suflet un viitor fabulos. L-a visat fără temei, în timp ce satul se duce spre sfârșit de istorie în fiecare zi.
„Nu am fost niciodată obiectiv când a venit vorba de Buzău. E locul meu și sunt subiectiv. Îl văd ca cel mai frumos loc din lume. Evident, în acest județ sunt atras de multe locuri, însă nu vibrez în fiecare la fel. Este iarăși o atitudine subiectivă. Cel mai aproape mă simt de locul în care am copilărit, la Blăjani, unde merg foarte des. Deși nu-mi place deloc cum este administrat și regret că acest sat cu o istorie de aproape 500 de ani pare că-și va închide ușa în fața istoriei, locul are un pitoresc aparte.
Este cel mai frumos sat din preajma Buzăului. Din păcate, lipsa condițiilor de viață nu l-a făcut atractiv celor care caută liniște și vor să evite aglomerația urbană. Eu am avut curajul de a paria pe viitorul acestui sat, care, dacă va fi bine organizat, poate deveni atractiv pentru natura lui virgină, pentru sălbăticia lui, pentru clima calmă din timpul iernii, pentru aerul curat, pentru dealurile care-l protejează ca pe o cetate, pentru dansurile unice de aici.
Sunt câteva trasee frumoase care pot fi amenajate pe și peste aceste dealuri, dar, din păcate, a căzut pe mâini care au interese contrare dezvoltării locale. Din păcate, pentru moment dezvoltarea este blocată pentru că spiritul lui Irod renaște din când în când și se manifestă prin uciderea fiecărei inițiative, pentru a nu pune nimeni în pericol beneficiile economice personale”, a spus părintele pentru DC News.
Comuna Blăjani se află în partea central-sudică a Piemontului Blăjani – parte a Subcarpaţilor Vrancei, la o distanţă de 25 de km de municipiul Buzău, reşedinţă a judeţului, având legături auto cu acesta pe DN2 (E85). DJ 220 şi DJ 215A, dar şi cu municipiul Râmnicu Sărat pe aceleaşi căi de comunicaţie – distanţa faţă de acesta fiind aproape egală cu cea dinspre Buzău.
Iată câteva imagini din Blăjani:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News