Data publicării:

Unul dintre cei mai căutaţi criminali de război din lume, găsit după 20 de ani de căutări

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de asim alnamat, de la Pexels
Fotografie creată de asim alnamat, de la Pexels

Unul dintre cei mai căutaţi criminali de război a fost prins, după 20 de ani de căutări. Un calculator confiscat la o percheziţie făcută în 2021 a dus la capturarea sa. 

Este vorba despre Protais Mpiranya, fost comandant al Gărzii Prezidenţiale din Rwanda, acuzat de genocid. Trupul său a fost găsit îngropat într-un mormânt cu nume fals. Investigatorii ONU au găsit mormântul cu ajutorul unui computer confiscat pe care se afla designul grafic al pietrei de mormânt a acestuia. 

Corpul său a fost exhumat luna trecută, iar analizele ADN au confirmat că este vorba despre Mpiranya. 

Serge Brammertz, procurorul care a condus căutările, a declarat că acesta a fost unul dintre ultimii fugari importanţi şi că găsirea corpului său "oferă consolare celor care ştiu acum că nu mai poate face rău altora". 

Mpiranya a fost acuzat de coordonarea uciderii în masă a mii de cetăţeni din Rwanda. El ar fi murit în octombrie 2006 în Harare, din cauza unui atac de cord provocat de tuberculoză. Avea 50 de ani atunci. Moartea sa, însă, a fost ţinută secretă de familie şi de susţinători. Mpiranya a trăit în Zimbabwe sub o identitate falsă pentru patru ani înainte de moarte, în ciuda insistenţelor guvernului acestei ţări că nu s-ar afla acolo. 

"Este clar că autorităţile din Zimbabwe, sau măcar unii membri, ştiau că este acolo. A fost chiar văzut întâlnindu-se cu oficiali din Zimbabwe. Da, a încercat să îşi ascundă identitatea în public, dar era acolo pentru că avea multe relaţii şi cunoştinţe", a declarat un investigator pentru The Guardian

Autorităţile din Zimbabwe nu au făcut niciun comentariu. 

Pe piatra de mormânt a lui Mpiranya scria "aici odihneşte cel care şi-a iubit ţara, poporul şi familia mai mult decât pe sine însuşi", conform sursei citate. 

Și războiul are regulile sale. Ar putea fi acuzat Vladimir Putin pentru CRIME DE RĂZBOI? Ce este o crimă de război

Potrivit unui articol publicat de către BBC, și războiul are regulile sale care trebuie respectate, reguli cuprinse de altfel, in tratate internaționale. Într-un război civilii nu pot fi atacați în mod deliberat și nici infrastructura care este vitală pentru supraviețuirea lor iar unele arme sunt interzise din cauza suferinței nediscriminatorii sau îngrozitoare pe care le provoacă - cum ar fi minele antipersoană și armele chimice sau biologice. Bolnavii și răniții trebuie îngrijiți - inclusiv soldații răniți, care au drepturi de prizonieri de război.

Alte legi interzic tortura și genocidul - încercarea deliberată de a distruge un anumit grup de oameni. Infracțiunile grave în timpul războiului, cum ar fi uciderea, violul sau persecuția în masă a unui grup, sunt cunoscute ca ”crime împotriva umanității”.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel