Data actualizării:
Data publicării:

Unul din şase militari israelieni ucişi, victima propriilor camarazi de război

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Unul din şase militari israelieni ucişi de la începerea ofensivei terestre a Israelului în Fâşia Gaza fie a fost omorât accidental, fie de către propriii săi camarazi.

Astfel, Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), confirmând astfel relatări apărute în presă, informează dpa. Bilanţul total este de 29 de militari care şi-au pierdut viaţa, dintre care 18 au fost ucişi de către camarazii lor, în aşa-numitul "foc amical" (friendly fire), scrie Agerpres. Alţi doi au fost ucişi de gloanţe rătăcite, iar nouă accidental, de exemplu din cauza proastei funcţionări a armamentului din dotare.

Potrivit cifrelor furnizate de armată, în total 172 de militari au fost ucişi de la declanşarea ofensivei terestre israeliene în Fâşia Gaza de la sfârşitul lunii octombrie trecut şi peste 900 au fost răniţi.

De la începerea războiului, la 7 octombrie, când gruparea islamistă palestiniană Hamas a comis cel mai grav masacru din istoria Israelului, au fost ucişi 506 militari israelieni, femei şi bărbaţi. 

Ostaticii israelieni împușcați din greșeală

Nu doar proprii militari au fost împușcați de armata israeliană din greșeală, ci si ostatici. Primele date ale anchetei în cazul uciderii celor trei ostatici israelieni din Gaza, la începutul lunii decembrie, indică faptul că aceștia purtau un steag alb înainte ca armata să deschidă focul asupra lor, a transmis un responsabil militar israelian citat de Reuters, informează Agerpres.

Incidentul s-a petrecut într-o zonă de lupte intense unde militanţii grupării palestiniene Hamas acţionau în haine civile şi foloseau tactici diversioniste, menţionează acelaşi oficial.

”Erau toţi fără cămăşi şi aveau un băţ cu o ţesătură albă agăţată de acesta. Dar soldatul se simte ameninţat şi deschide focul. El spune că sunt terorişti, iar atunci trupele deschid de asemenea focul, iar doi ostatici sunt ucişi instantaneu”, explică sursa citată.

Operațiunea israeliană a început după ce luptătorii Hamas au trecut din Gaza în sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni și luând aproximativ 240 de ostatici.Israelul susține că ia măsuri pentru a evita victimele civile și dă vina pe Hamas pentru faptul că se ascunde în zone dens populate, potrivit BBC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel