Data publicării:

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași scoate la concurs 3.500 de locuri pentru licență

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Reprezentanţii Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi au anunţat luni că pentru sesiunea de admitere din iulie vor fi scoate la concurs 5.600 de locuri la buget, din care 3.500 sunt pentru studiile de licenţă. 

Potrivit unui comunicat de presă, pentru anul universitar 2019 - 2020 sunt disponibile 3.500 de locuri la buget pentru studiile de licenţă şi 2.100 de locuri fără taxă pentru studiile universitare de master. De asemenea, sunt disponibile şi 4.923 de locuri cu taxă, 3.317 pentru studii de licenţă şi 1.606 pentru studii de master. 

"Candidaţii se vor putea înscrie în perioada 15-20 iulie, iar rezultatele se vor afişa în perioada 21-23 iulie. Locurile care nu se vor ocupa în sesiunea de admitere din iulie vor fi scoase la concurs în perioada 9 - 11 septembrie. În premieră, candidaţii la admiterea UAIC 2019 au la dispoziţie o sesiune de preînscriere, exclusiv online, în perioada 11 martie - 14 iulie", se menţionează în comunicatul de presă. 

Potrivit documentului, oferta celor 15 facultăţi ale UAIC cuprinde 79 de specializări la studii de licenţă şi 117 pentru studii de master. La majoritatea facultăţilor, admiterea la licenţă se va face pe baza mediei examenului de bacalaureat şi a notelor obţinute la diverse probe în cadrul acestui examen. Printre facultăţile care vor avea o probă suplimentară la admiterea la licenţă, pe lângă dosar, se numără Facultatea de Drept, unde nota testului la Limba Română va reprezenta 50% din media de admitere, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Educaţie Fizică şi Sportivă, unde proba sportivă la alegere va avea o pondere de 60%, iar la specializarea Kinetoterapie şi motricitate specială, candidaţii vor susţine o teză scrisă la Biologie, clasa a XI-a. Şi la Facultatea de Informatică, 50% din media de admitere o va reprezenta nota de la testul scris la Matematică sau Informatică.

La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, la specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, va exista o probă eliminatorie de aptitudini muzicale şi dicţie, la fel ca la Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde la specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, candidaţii vor susţine aceeaşi probă vocaţională de dicţie şi aptitudini muzicale, iar 50% din notă va fi rezultatul de la proba scrisă la Învăţătura de credinţă ortodoxă. Şi la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, la specializarea Teologie Pastorală, 40% din media de admitere o va reprezenta nota de la proba orală la Teologie Dogmatică.

Admiterea la programele de master se va face pe baza mediei examenului de licenţă şi a notei obţinute la proba orală - interviu sau în urma analizei CV-ului şi a scrisorii de intenţie.

Oferta de admitere pentru 2019 cuprinde 20 de specializări şi programe în limbi străine (engleză sau franceză): cinci la licenţă şi 15 pentru master. Pentru aceste programe, candidaţii vor susţine şi un test de competenţă lingvistică. 

"Începând cu data de 11 martie 2019, candidaţii care doresc să participe la concursul de admitere la programele de studii de licenţă sau masterat organizate de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi au posibilitatea de a opta pentru completarea on-line a fişei de preînscriere şi a dosarului de concurs. Acest lucru poate fi realizat prin accesarea platformei inscriere.uaic.ro (http://inscriere.uaic.ro/SitePages/Home.aspx), destinată atât candidaţilor cetăţeni români cu domiciliul în România şi cetăţenilor statelor membre UE şi SEE, cât şi candidaţilor din Republica Moldova, etnicilor români din celelalte state, precum şi cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate. Potenţialii candidaţi pot completa fişa de preînscriere, în care se regăsesc toate informaţiile incluse în fişa de înscriere la concursul de admitere, pot formula opţiuni privind programele de studii la care ar dori să fie admişi, pot încărca documente doveditoare privind datele personale, studiile absolvite, rezultatele obţinute etc. Prin preînscriere, sunt evitate restricţiile legate de programul comisiilor de admitere din timpul sesiunii de înscriere, precum şi eforturile implicate de deplasarea până la Iaşi. De asemenea, dosarele complete pot primi un feedback util din partea comisiei de admitere de la nivelul fiecărei facultăţi, asigurând timpul necesar corectării unor eventuale erori sau completării dosarului de concurs în conformitate cu reglementările legale şi cele aplicabile la nivelul universităţii", se menţionează în documentul de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel