Data actualizării:
Data publicării:

Uniunea Europeană vrea să sancționeze rușii care au confiscat unitățile multinaționalelor Carlsberg, Danone și Adidas din Rusia

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Rușii care au confiscat părți ale unor companii europene după invazia lui Vladimir Putin în Ucraina ar urma să fie sancționați, conform propunerilor înaintate de Comisia Europeană.

Întreprinderi precum producătorul danez de bere Carlsberg, producătorul francez de alimente Danone și compania germană de îmbrăcăminte sportivă Adidas se numără printre cele ale căror operațiuni cu sediul în Rusia au fost preluate de Kremlin din motive de securitate națională.

Până în prezent, UE nu a reușit să penalizeze persoanele care au profitat de pe urma acestor confiscări. Dar acest lucru se va schimba dacă guvernele blocului comunitar vor aproba ultimele planuri de sancțiuni ale Comisiei, cuprinse într-un document consultat de POLITICO.

De la începutul războiului de anul trecut, Bruxelles-ul a impus 11 valuri de sancțiuni împotriva Moscovei, care acoperă sectoare de la energie la cel bancar, în încercarea de a goli fondul de război al lui Putin și de a-i penaliza pe acoliții săi. Cel de-al 12-lea pachet, propus de Comisie săptămâna trecută și care ar urma să intre în vigoare până la sfârșitul anului, se concentrează în principal pe interzicerea importului de diamante rusești în Europa.

UE ar putea viza persoanele sau organismele ”care beneficiază de transferul obligatoriu de proprietate sau de control asupra entităților stabilite în Rusia, care au fost deținute sau controlate anterior de persoane din Uniune”, potrivit textului, care a fost discutat vinerea trecută de trimișii UE.

Prietenii lui Putin

Din februarie 2022, statul rus a confiscat 93 de întreprinderi străine și a pus mâna pe active deținute de occidentali în valoare de peste 400 de milioane de dolari, potrivit agenției ruse de știri Tass.

Noile companii deținute de stat sunt de obicei plasate în mâinile acoliților Kremlinului. Un exemplu este Yakub Zakriev, în vârstă de 32 de ani, o rudă a liderului cecen Ramzan Kadîrov și un aliat al lui Putin, care a fost numit atât la conducerea operațiunilor rusești ale Danone, cât și ale Carlsberg.

UE nu poate îngheța sau confisca activele din Rusia, deoarece sancțiunile sale nu au niciun efect în afara Europei, și nici nu poate forța noii proprietari să restituie activele confiscate, dar se crede că sancțiunile i-ar descuraja să accepte concesiunea din partea statului rus în primul rând.

”Dacă se angajează în această tranzacție, atunci vor fi automat pe lista de sancțiuni, cu toate consecințele pentru companie și pentru proprietari, inclusiv restricții financiare și restricții de călătorie”, a declarat Svitlana Taran, cercetător la European Policy Centre, un think tank cu sediul la Bruxelles.

Propunerea Comisiei ar permite, din punct de vedere tehnic, ca proprietarii europeni ai companiei confiscate să primească compensații din partea statului rus, dar este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, deoarece s-ar baza pe faptul că Kremlinul ar face o ofertă, a declarat un diplomat UE, vorbind sub protecția anonimatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel