Uniunea Europeană va institui sancţiuni pentru tortură asupra a încă şapte oficiali ai regimului Maduro
Uniunea Europeană va impune vineri sancţiuni economice asupra altor şapte persoane apropiate de preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro, au declarat trei diplomaţi UE, o decizie care însă i-ar putea dezamăgi pe liderii opoziţiei, care îşi doreau o acţiune mai decisivă, informează joi Reuters.
Este pentru prima dată după aproape un an când Uniunea Europeană îşi extinde măsurile de interdicţie de călătorie şi de îngheţare a bunurilor şi la alte persoane apropiate de Nicolas Maduro. Până acum blocul comunitar a încercat să ajute la medierea convorbirilor de pace de către Norvegia şi ţările latinoamericane.
"S-a luat decizia de a adăuga şapte persoane" pe lista oficialilor venezueleni vizaţi de sancţiuni, a declarat un diplomat UE după o reuniune a reprezentanţilor permanenţi. Alţi doi diplomaţi au confirmat sancţiunile, precizând că au legătură cu tortura.
Nu se cunosc până în prezent detalii suplimentare, dar una dintre sursele diplomatice a declarat că oficialii venezueleni vizaţi sunt consideraţi responsabili pentru răpirea comandantului Rafael Acosta din forţele navale, care a murit în custodia armatei în luna iunie. Rudele sale susţin că a fost torturat până la moarte.
Ambasadorii UE au luat decizia miercuri şi sancţiunile au fost aprobate joi, potrivit diplomaţilor, acestea ridicând numărul venezuelenilor vizaţi de "măsuri restrictive" ale UE la 25. Uniunea Europeană a impus un embargou asupra vânzărilor de arme în Venezuela în noiembrie 2017.
Washingtonul a cerut Uniunii Europene să adopte o poziţie mai dură faţă de Nicolas Maduro, pe care SUA, Franţa şi mai multe naţiuni latinoamericane îl acuză că a instalat o dictatură în condiţiile în care criza politică şi economică se adânceşte în Venezuela.
Reprezentantul special al SUA pentru Venezuela, Elliott Abrams, care s-a aflat în această lună la Bruxelles pentru a discuta cu oficiali UE, a declarat presei că "am cerut UE să ni se alăture în menţinerea presiunii" asupra guvernului Maduro, pentru că "nu vor să renunţe la putere".
ONU a estimat numărul venezuelenilor care au părăsit ţara este în prezent de 4 milioane.
Ca şi SUA, majoritatea statelor UE l-au recunoscut pe politicianul de opoziţie Juan Guaido drept preşedinte al Venezuelei. Maduro este acuzat, printre altele, de încălcarea drepturilor omului şi de fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2018.
Totuşi, notează Reuters, mare parte din diplomaţia UE a fost până acum concentrată pe tentativa de a o obţine o soluţie negociată pentru a pune capăt crizei şi a stabili un calendar pentru noi alegeri prezidenţiale, fără succes însă până acum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News