Uniunea Europeană, noi sancțiuni impuse Rusiei, după o rundă de negocieri eșuată
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Uniunea Europeană, noi sancțiuni impuse Rusiei, după o rundă de negocieri eșuată / Foto: Pixabay
Uniunea Europeană, noi sancțiuni impuse Rusiei, după o rundă de negocieri eșuată / Foto: Pixabay
Negocierile au eşuat. Uniunea Europeană extinde sancţiunile impuse Rusiei.

Uniunea Europeană a prelungit joi sancţiunile economice împotriva Rusiei cu încă şase luni pentru că nu şi-a respectat angajamentele faţă de acordul de pace din Ucraina, transmite Mediafax.

Măsurile vizează sectoarele financiare, energetice şi de apărare ale Rusiei, precum şi bunurile care pot fi utilizate atât în ​​scopuri civile, cât şi militare. Mişcarea face parte dintr-o revizuire continuă şi nu sunt legate de tensiunile actuale legate de acumularea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei.

Până când vor rămâne în vigoare sancțiunile

Măsurile fac parte dintr-o serie de sancţiuni impuse Rusiei în 2014, după ce aceasta a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei şi sunt legate de respectarea acordului de pace de la Minsk din 2015. UE a reînnoit sancţiunile, care vor rămâne în vigoare cel puţin până pe 31 iulie, deoarece Rusia „nu a implementat pe deplin” acordul de pace, potrivit AP.

Mişcarea limitează accesul băncilor şi companiilor ruse la pieţele de capital din UE şi interzice asistenţa financiară sau intermedierea instituţiilor financiare ruse. Opreşte toate importurile, exporturile sau transferurile de echipamente de apărare şi limitează accesul Rusiei la unele tehnologii „sensibile” utilizate în producţia de petrol.

UE, colaborare cu SUA

De asemenea, Uniunea Europeană colaborează cu Statele Unite pentru a se asigura că niciun acord cu Rusia nu va fi decis fără aprobarea ţărilor europene.

„Am avut o coordonare extrem de strânsă cu Statele Unite în ultimele zile", a declarat Josep Borrell Fontelles, conform agenţiei Reuters, cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor UE ai Apărării, desfăşurată în oraşul francez Brest.

„Avem asigurări că nu va fi decis şi nu va fi negociat nimic fără coordonarea strânsă cu Europa şi fără participarea europenilor”, a subliniat oficilul UE.

Diplomaţi din Statele Unite şi Rusia s-au întâlnit luni, în oraşul elveţian Geneva, pentru negocieri pe tema stabilităţii strategice.

„Am prezentat o serie de idei prin care ambele ţări pot acţiona în sensul intereselor de securitate şi pentru îmbunătăţirea stabilităţii strategice. Statele Unite au propus o nouă întâlnire, pentru a discuta mai detaliat aceste teme bilaterale”, a declarat, după reuniune, subsecretarul de Stat american Wendy Sherman, precizând că Rusia „nu poate dicta termenii politicilor externe ale altor ţări” şi nici modul în care se extinde Alianţa Nord-Atlantică.

Peste 14.000 de oameni au fost ucişi în luptele dintre trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de ruşi în estul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel