Data publicării:

Uniunea Europeană dă undă verde noului vaccin pentru Covid care țintește subvarianta XBB.1.5

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat autorizarea vaccinului adaptat Comirnaty care țintește subvarianta Omicron XBB.1.5.

Vaccinul – cunoscut sub numele de Comirnaty Omicron XBB.1.5 – urmează să fie utilizat pentru prevenirea COVID-19 la adulți și la copiii cu vârsta de peste 6 luni, precizează Agenția Europeană a Medicamentului.

În conformitate cu recomandările anterioare ale EMA și ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), adulții și copiii cu vârsta de peste 5 ani care necesită vaccinare ar trebui să primească o singură doză, indiferent de istoricul lor de vaccinare împotriva COVID-19.

În decizia sa de a recomanda autorizarea, CHMP a luat în considerare toate datele disponibile despre Comirnaty și celelalte vaccinuri adaptate, inclusiv datele privind siguranța, eficacitatea și imunogenitatea (cât de bine declanșează răspunsurile imune). 

În plus, Comitetul a evaluat noi date de laborator care arată un răspuns puternic al vaccinului adaptat împotriva XBB.1.5 și a tulpinilor asociate ale virusului care provoacă COVID-19.

Sunt așteptate mai multe date despre variantele emergente, iar Comitetul va evalua aceste date atunci când vor fi disponibile.

Cum funcționează vaccinul?

Vaccinurile adaptate funcționează în același mod ca și vaccinurile originale.

Acest vaccin conține molecule numite ARNm care au instrucțiuni pentru fabricarea proteinei spike a subvariantei Omicron XBB.1.5. Proteina spike este o proteină de la suprafața virusului de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele corpului și poate diferi între variantele virusului.

Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele acesteia vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteinele spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină și va activa apărarea naturală – anticorpi și celule T – împotriva ei.

Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu virusul, sistemul imunitar va recunoaște proteina spike de la suprafața sa și va fi pregătit să o atace. Anticorpii și celulele imune pot proteja împotriva COVID-19 lucrând împreună pentru a ucide virusul, împiedicând intrarea acestuia în celulele corpului și distrugând celulele infectate.

Comirnaty a fost autorizat pentru prima dată în UE în decembrie 2020, versiunile adaptate care vizează tulpinile BA.1 și BA.4-5 obținând autorizații suplimentare în septembrie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel