Data publicării:

Uniți, dar unici!, tema campaniei din 2013, dedicată bolnavilor de LMC

Autor: ana | Categorie: Arhiva
WhatsApp
cancere_rare
cancere_rare

Lumea întreagă a marcat pe 22 septembrie, 2013, Ziua Mondială a Leucemiei Mieloide Cronice (LMC), o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Evenimentele organizate de Ziua Mondială a LMC și în jurul acestei date, au ca scop creșterea gradului de sensibilizare privind nevoile persoanelor afectate de această formă rară de cancer, dar și sublinierea importanței politicilor de sănătate, la nivel local și la nivel global privind accesul la tratament, îngrijire și sprijin pentru persoanele afectate de cancer.

Data de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă modificarea genetică a cromozomilor 9 și 22 care cauzează leucemia mieloidă cronică.

Și în România, Asociația Română de Cancere Rare – ARCrare, reprezentând pacienții cu forme rare de cancer din țară a organizat evenimente pentru a marca această zi importantă pentru pacienții cu LMC.

În România, aproximativ 1300 de pacienți se găsesc în tratament cu diverse medicamente, din care 49 pacienți sunt cu medicație oferită gratuit de către compania farmaceutică, printr-un protocol încheiat cu CNAS, iar aproximativ 15 pacienți se regăsesc pe “listele de așteptare” de la CNAS.

Tema campaniei din acest an care și-a propus să demonstreze unitatea din rândul comunității LMC este ”Uniți, dar unici!”, fiind, de asemenea, un memento al faptului că fiecare persoană și fiecare grup de pacienți afectați de o formă rară de cancer va avea propria călătorie în lupta cu boala.

Despre LMC

Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Este caracterizată de o mutație genetică a cromozomilor 9 și 22, care conduce la o creștere necontrolată a celulelor albe din sânge. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulți, dar apare foarte rar și la copii. Acum 15 ani, LMC era considerată o boală letală pentru majoritatea pacienților. Azi, dacă pacienții sunt tratați eficient cu medicamentele recomandate, aceștia pot avea o durată a vieții similară cu a populației generale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel