Data actualizării:
Data publicării:

Unirea României cu R. Moldova trece prin UE și va costa miliarde. Chirieac, observație-cheie: Îmi e teamă să nu fie o provocare a Rusiei

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Politica
WhatsApp
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Maia Sandu Facebook via DefenseRomania.ro
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Maia Sandu Facebook via DefenseRomania.ro

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat informațiile apărute în media de peste Prut cu privire la o eventuală unire a României cu Republica Moldova.

E vorba de informații neconfirmate, potrivit cărora România ar fi convins Bruxelles-ul că unirea cu Republica Moldova este unica soluție pentru a securiza granița în sud-estul Europei.

Jurnaliștii de peste Prut scriu că Maia Sandu ar fi cerut la București unirea cu România, în contextul situației foarte complicate în care se află R. Moldova ca urmare a războiului rus din Ucraina. Moldovenii mai scriu și că România, care la început ar fi refuzat propunerea Maiei Sandu, ar fi convins Bruxelles-ul de această soluție. Presa moldoveană mai publică un sondaj care arată că 39% din moldoveni ar fi de acord cu un referendum pentru Unire.

Subliniem din nou că informația nu e oficială și, așa cum analistul Bogdan Chirieac atrage atenția, „știrea” lansată de presa de peste Prut are toate ingredientele unei provocări ruse.

„Sigur că ar fi o oportunitate istorică de reîntregire a românilor. Însă îmi e teamă că în situația actuală să nu fie o provocare rusească. Eu nu am auzit nimic, și nu a auzit nimeni despre a convinge Bruxelles-ul. Bine ar fi fost dacă am fi avut diplomație care să convingă UE să finanțeze acest lucru pentru că Unirea ar costa sute de miliarde de dolari. Trebuie aduse pensiile și salariile din Republica Moldova la nivelul celor din România. Ori ele sunt de 5-6 ori mai reduse în acest moment”, a arătat Bogdan Chirieac, care a subliniat că nu s-a auzit nimic de vreo discuție Maia Sandu - Klaus Iohannis pe această temă, așa cum anunță presa de peste Prut.

Chirieac atrage astfel atenția asupra unei provocări ruse

De subliniat că nu de puține ori, mai ales după momentul 2014 - anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea -,  propaganda rusă s-a folosit de sentimentul sensibil unionist, pentru a  promova România, stat membru UE și NATO, ca o țară revizionistă în tentativa de a legitima rapturile teritoriale săvârșite de Moscova.

„Eu cred în continuare că e o provocare rusească. Ar trebui să oferi toate garanțiile necesare minorității ruse, care e de 1 milion de cetățeni, deci aproximativ cât minoritatea maghiară din România, care va scădea în pondere odată cu aducerea a 4 milioane de moldoveni la populația României. Trebuie oferite toate garanțiile că drepturile lor vor fi respectate, lucru foarte important”, a conchis Bogdan Chirieac, care a adăugat că gestionarea unei minorități maghiare și ruse ar fi o provocare. 

Chirieac consideră Unirea o „oportunitate istorică” iar „dacă România ar fi avut diplomație aceasta ar fi trebuit să fie una din direcțiile principale”, dar din păcate Bucureștiul nu are o diplomație capabilă să convingă Bruxelles-ul că ar fi în interesul UE ca Republica Moldova să intre direct în componența blocului european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel