Uniper dă în judecată Gazprom pentru daune din cauza lipsei de gaz
Uniper a dat în judecată Gazprom pentru daune din cauza lipsei de gaz.
Compania Uniper din Germania, în trecut cel mai mare cumpărător de gaz rusesc, a inițiat proceduri de arbitraj împotriva Gazprom Export într-un tribunal internațional de arbitraj din Stockholm. Compania cere despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza lipsei de gaz din iunie, scrie Interfax.
Uniper notează că a fost nevoită să achiziționeze volume de înlocuire la un preț mai mare pentru a-și îndeplini obligațiile față de clienți la prețurile și volumele convenite anterior. Cheltuielile companiei pentru aceste scopuri se ridică în prezent la cel puțin 11,6 miliarde de euro și vor continua să crească până la sfârșitul anului 2024.
După cum s-a raportat, livrările de gaze rusești către Europa prin conducta de gaz Nord Stream au început să scadă din cauza sancțiunilor Canadei împotriva Gazprom. Sancțiunile ar fi făcut imposibilă deservirea motoarelor cu turbine cu gaz ale gazoductului, care erau nefuncționale. Și la sfârșitul lunii septembrie, partea liniară a conductei maritime a suferit explozii puternice.
Compania a raportat anterior că pe 14 iulie 2022, Gazprom a informat Uniper că a declarat retroactiv forță majoră în legătură cu livrările reduse de gaze. Partea germană a considerat această declarație neîntemeiată și a respins-o oficial.
Profiturile celor patru mari companii europene de gaze au depășit PIB-ul Slovaciei
Anglo-olandezul Shell, francezul TotalEnergies și italianul Eni, împreună, cele patru companii de energie au adunat în jur de 120 de miliarde de euro în profit. Mai mult decât PIB-ul Slovaciei, sau a Bulgariei și Croației la un loc. Aceasta este ceea ce reiese din datele financiare pentru trimestrul trei al anului.
Compania norvegiană Equinor conduce de departe graficul profitului: compania norvegiană culege roadele crizei gazelor din UE, confruntându-se cu consecințele războiului din Ucraina.
Țara scandinavă a devenit primul furnizor al Bătrânului Continent, depășind Rusia. Acest lucru, împreună cu prețurile semnificativ crescute față de un an în urmă, i-au permis lui Equinor să înregistreze un profit operațional net de aproximativ 60 de miliarde de euro între ianuarie și septembrie. Numai în lunile de vară, veniturile au fost de 24,3 miliarde, de aproape trei ori mai mari decât bugetul în aceeași perioadă a anului 2021.
În spatele Equinor se află Shell, cu 30 de miliarde de euro în primele nouă luni ale anului. Profitul net al TotalEnergies în 2022 a fost până acum de 17,4 miliarde de euro, în timp ce Eni a ajuns la 16,8 miliarde (aproape PIB-ul Albaniei, ca să ne facem o idee), cu un plus de 11 miliarde de euro mai mult decât în primele nouă luni ale anului 2021, compania tinde să precizeze că profiturile sale au fost garantate de vânzări în afara Italiei, scrie Europa Today. Vezi mai mult AICI.
O nouă propunere la Bruxelles: Crearea unui centru de achiziție și stocuri comune de gaze pentru țările UE
Un centru european de achiziție cu scopul de a constituii stocuri comune de gaze pentru a umple cel puțin 15% din capacitatea de stocare a țărilor UE. Aceasta este propunerea pe care Comisia Europeană ar trebui să o includă în noul plan de măsuri pentru a face față crizei energetice a blocului.
Potrivit unui proiect al planului citat de Europa Today, Bruxelles-ul consideră că creșterea prețurilor la gaze a fost cauzată și de concurența dintre statele membre de a achizționa ”prețiosul” gaz metan. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News