Data actualizării:
Data publicării:

Studiu: în viitor datele noastre digitale ar putea modifica masa Pământului

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Markus Spiske
Foto Ilustrativ/Pexels Markus Spiske
Conform curioasei ipoteze a unui fizician, cantitatea enormă de informații și date digitale ar putea, într-un scenariu apocaliptic, să aibă o greutate și să modifice ușor masa Pământului. Tehnologia, așa cum știm până acum, are un impact uriaș asupra vieții noastre. Dar nu numai.

Nenumăratele tweet-uri, mesaje Whatsapp, fotografii și așa mai departe ar putea face planeta Pământ puțin mai grea. Acest lucru este susținut de Melvin Vopson, un fizician la Universitatea din Portsmouth din Anglia, care prin niște calcule complicate, tocmai publicate în revista Aip Advances, emite ipoteza că informația digitală are o greutate și că într-o zi o fracțiune semnificativă din masa pământului ar putea fi reprezentat tocmai de creșterea nelimitată a datelor digitale.

O ipoteză curioasă care este puțin probabil să fie acceptată fără o mulțime de dovezi științifice

La începutul anilor 1960, fizicianul Rolf Landauer a susținut că, chiar și cea mai mică schimbare a energiei ar avea loc pentru a șterge informațiile din orice tip de sistem. Și dacă acest lucru ar fi adevărat, ar însemna că pierderea de informații este legată de emisia de radiație de căldură la un nivel fundamental. De-a lungul anilor, unele experimente au susținut raționamentul lui Landauer până la un nivel cuantic, sugerând că există ceva în cantitatea de energie asociată cu schimbarea informațiilor. 

Ținând cont de calculul lui Einstein, schimbarea energiei ar trebui să fie egală cu o schimbare a masei

Adică, prin urmare, toate informațiile pe care le creăm în fiecare zi contribuie cu o cantitate infimă de masă, dar totuși diferită de zero, la „îngreunarea ” planetei noastre.

Dusă la extrem, acumularea exponențială de date pe Wikipedia, Twitter și TikTok, de exemplu, ar duce la câteva consecințe viitoare importante: într-un scenariu apocaliptic, așa cum explică Vopson, creșterea digitală nelimitată ar însemna o mare parte din masa pământului în forma informației digitale.

În 350 de ani, conform previziunilor, greutatea biților noștri digitali ar putea fi atât de mare încât să o depășească pe cea a tuturor atomilor de pe Pământ

Această teorie ar putea schimba în cele din urmă modul în care calculăm masa în anumite circumstanțe și ar putea duce la noi teorii care ne-ar putea îmbunătăți înțelegerea materiei întunecate.

Până în prezent, însă, detectarea modificărilor incredibil de mici ale masei așteptate pentru sistemele de stocare a informațiilor depășește încă cu mult capacitățile noastre, lăsând ipoteza doar o simplă curiozitate.

În noul studiu, Vopson a găsit o modalitate de a aplica predicția lui Landauer la particulele elementare, electronul. 

Dacă presupunem că masa totală a unui electron constă atât din energia sa în repaus, cât și din o cantitate mică de informații despre sine, aceasta din urmă ar putea fi teoretic calculată prin emisia de fotoni eliberați atunci când particula își întâlnește omologul său în antimaterie, pozitronul. 

Sursa articol Wired.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel