Urmărește emisiunea live
Ungaria vrea să devină centrul de transport de mărfuri şi logistică al Europei Centrale
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Guvernul maghiar vrea ca Ungaria să devină centrul de transport de mărfuri şi logistică al Europei Centrale.  

Guvernul maghiar depune eforturi pentru ca Ungaria să devină centrul de transport de mărfuri, logistică şi distribuţie al Europei Centrale, iar pentru asta este esenţial ca ţara să beneficieze de o parte cât mai mare din comerţul dintre Europa şi Asia, a spus ministrul ungar al tehnologiei şi industriei, László Palkovics, vineri, la Budapesta, la ceremonia organizată de Rail Cargo Hungaria Zrt., cu ocazia celei de-a 72-a ediţii a Zilei Căilor Ferate.

László Palkovics a adăugat că Guvernul Ungariei tratează prioritar dezvoltarea căii ferate şi că acest secol va fi secolul căii ferate. Există toate şansele în acest sens, parţial datorită investiţiilor aflate deja în curs, cum ar fi şi dezvoltarea liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad, a spus ministrul.

Palkovics a subliniat că în plus se lucrează şi la pregătirea şi proiectarea V0, proiectul traseului liniei de cale ferată pentru mărfuri fiind în curs de realizare. Guvernul maghiar va dezbate subiectul în 25 iulie, evenimentele se vor accelera apoi, a enumerat oficialul ungar.

Ministrul a menţionat, de asemenea, că săptămâna aceasta a fost format consiliul de coordonare patrulater al miniştrilor responsabili de transporturi din Ungaria, Turcia, Serbia şi Bulgaria, care va ajuta ca Ungaria să devină un factor important în cadrul regiunii. Această relaţie va fi dezvoltată şi umplută de conţinut, mai multe sarcini comune fiind deja stabilite, a mai relatat László Palkovics.

Terminale de containere intermodale

Ministrul a vorbit şi despre faptul că a fost lansat un program de dezvoltare al terminalelor de containere şi că în mai multe locuri din Ungaria urmează să fie înfiinţate noi terminale de containere intermodale. În acelaşi timp, Palkovics a spus că o sarcină importantă este şi reînnoirea stocului de vehicule utilizate în transportul de marfă pe cale ferată – dacă este posibil, din sursă internă. Dintre dezvoltările aflate în curs, ministrul a subliniat faptul că filiala maghiară a companiei cehe NYMWAG înfiinţează o fabrică în oraşul Nagykanizsa, unde sunt fabricate vagoane de marfă, în producţie urmând să lucreze 1500 de oameni.

Dávid Vitézy, secretarul de stat responsabil cu transporturile, a declarat că în conformitate cu obiectivele guvernului maghiar, performanţa transportului feroviar de călători şi mărfuri se va dubla. Acest lucru va pune o presiune fără precedent asupra acestui sector, a spus secretarul de stat.

În primul trimestru, ponderea transportului feroviar de marfă a scăzut cu 13% în Ungaria, iar acum se depun eforturi pentru ca acest lucru să se schimbe. Odată cu realizarea liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad, Ungaria va deţine un atu strategic în regiune, ceea ce înseamnă şi o cale sigură de creştere pentru Rail Cargo Hungaria, a explicat Vitézy.

Ministerul de resort consideră că transportul feroviar de marfă are un viitor uriaş, respectiv că acesta este cel mai ecologic şi mai sustenabil mod de transport. În acelaşi timp, transportul de mărfuri urmează să treacă într-o măsură tot mai mare pe cale ferată nu numai în Europa şi în Ungaria, ci şi între continente, a subliniat secretarul de stat, scrie Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel