Ungaria sprijină planul de pace propus de China pentru Ucraina
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Premierul ungar, Viktor Orban, a spus că țara sa sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina, contracarând poziția liderilor occidentali cu privire la propunerea Beijingului.

”De asemenea, considerăm important planul de pace al Chinei și îl sprijinim”, a spus liderul ungar în parlamentul național luni, adăugând că dorește ca Ungaria să rămână în afara războiului și să nu livreze arme Ucrainei, informează Politico.

Oficialii SUA și UE au respins propunerea de pace a Chinei ucrainene ca o încercare de a distrage atenția de la poziția sa pro-Rusia, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  a declarat săptămâna trecută că propunerea ”nu are prea multă credibilitate pentru că nu au fost în măsură să condamne invazia ilegală a Ucrainei”.

Planul de pace chinez a fost prezentat la scurt timp după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat că China ia în considerare să ofere Moscovei arme letale pentru a le folosi împotriva Ucrainei. Beijingul s-a abținut și de la o rezoluție a Națiunilor Unite privind Ucraina, care a cerut Rusiei să-și retragă imediat armata.

Declarația în 12 puncte a Beijingului, care a fost lansată vinerea trecută la prima aniversare de la începutul războiului, include critici la adresa sancțiunilor unilaterale, solicită reluarea discuțiilor de pace și reducerea riscurilor strategice asociate cu armele nucleare și solicită respectarea suveranității și integritatea teritorială a tuturor țărilor, fără a cere în mod specific Rusiei să-și retragă trupele.

Cu toate acestea, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat cu prudență eforturile Beijingului de a pune capăt războiului, în ceea ce pare a fi o încercare de a menține deschis dialogul cu China și de a împiedica Beijingul să furnizeze arme Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că planul ”merită atenție” într-o conferință de presă de luni, adăugând că detaliile trebuie să fie ”un subiect de analiză amănunțită”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel