Ungaria, Slovacia și Serbia luptă pentu reducerea migrației ilegale. Vor o finanțare substanțială din bugetul UE în acest sens
Premierii Viktor Orban și Robert Fico și președintele Aleksandar Vucic vor să își continue lupta cu reducerea migrației ilegale din UE și cer mai mulți bani din bugetul blocului comunitar.
Citește și: Atac armat în Ungaria, dejucat cu ajutorul SUA: Raid în Budapesta. Ar fi plănuit să lovească chiar mâine!
Liderii Ungariei, Slovaciei șu Serbiei au anunțat că vor continua eforturile comune pentru reducerea migrației ilegale din blocul comunitar, subliniind că sunt necesare mai multe fonduri europene în acest sens, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Reuniți la Komarno, în Slovacia, la granița cu Ungaria, președintele sârb Aleksandar Vucic, premierul slovac Robert Fico și șeful guvernului ungar Viktor Orban au subliniat eforturile lor de a reduce numărul de migranți, mai ales din Orientul Mijlociu și Africa, care au venit pe așa-numita rută a Balcanilor, ce trece prin Serbia și ajunge în UE, prin Ungaria.
În general, migranții încearcă să ajungă în țările mai bogate din Europa de Vest, precum Germania.
”Anul acesta, sunt cu 80% mai puțini migranți (în Serbia) decât anul trecut”, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic, după întâlnirea cu Fico și Orban.
”Vom continua să lucrăm împreună și cred că rezultatele vor fi bune”, a mai spus el.
Migrația ilegală rămâne o problemă politică cheie în Europa la aproape zece ani de la criza din 2015, când aproximativ un milion de persoane au ajuns în blocul comunitar. Migranții ilegali care au ajuns în Europa anul trecut au reprezentat mai puțin de o treime din numărul înregistrat în timpul crizei din 2015.
Orban a afirmat că cererile de azil trebuie evaluate înainte să se permită cuiva intrarea în UE, spunând că acest model, folosit în Ungaria, a fost singurul care a avut efect asupra migrației ilegale.
Hotspot-urile create în ultimele țări sigure pentru migranți, de exemplu în Africa, ar putea fi o soluție de masă, a spus el.
Citește și: Centrele de migranți în afara UE, departe de o ”soluție reală”, afirmă Olaf Scholz
Migrația ilegală, ”o amenințare gravă”
Aleksandar Vucic a declarat că Serbia, care nu este țară membră a UE, nu va fi niciodată de acord sa creeze hotspot-uri pentru migranții ilegali pe teritoriul său.
Numărul de treceri ilegale în Balcanii de Vest a scăzut cu 79% față de anul trecut, până la puțin sub 17.000 în primele nouă luni din 2024, potrivit datelor agenției Frontex.
Fico, gazda summitulului, a numit lupta împotriva migrației ilegale o prioritate absolută și a spus că migrația ilegală a avut efecte negative asupra Europei.
”A fost un subiect de discuție astăzi faptul că, în planificarea următorului buget al UE după 2027, va trebui să insistăm ca o parte substanțială din buget să fie dedicată combaterii migrației ilegale, deoarece aceasta reprezintă o amenințare gravă pentru noi”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News