Ungaria promite că-și va impune dreptul de veto în cazul eventualelor sancțiuni ale UE împotriva energiei nucleare rusești
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că își va folosi dreptul de veto dacă Uniunea Europeană ar încerca să impună orice restricții asupra industriei energetice nucleare a Rusiei. Orban a spus acest lucru într-un interviu acordat vineri postului de radio de stat al Ungariei.  

El a dat asigurări că Ungaria nu va permite implementarea planului de includere a companiilor din sectorul nuclear rusesc în pachetul de sancțiuni UE: „Acest lucru este exclus”. Sancțiunile asupra energiei nucleare „în mod evident ar trebui să fie supuse unui veto”, a spus premierul ungar, potrivit BBC.

Ucraina a cerut anterior UE să impună restricții companiei Rosatom, dar Ungaria, care are o centrală nucleară Paks din era sovietică, se opune. Budapesta intenționează să-și extindă singura centrală nucleară împreună cu Rosatom; în septembrie 2022, a început construcția unei noi unități de energie.

Uniunea Europeană nu a impus încă sancțiuni împotriva lui Rosatom. Reuters a raportat că astfel de restricții au fost discutate în cadrul celei de-a zecea runde de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. Acesta urmează să fie adoptat cu ocazia aniversării invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Europarlamentarul german Gunnar Beck a declarat pentru ziarul Izvestia în ianuarie că sunt în desfășurare negocieri pentru a impune sancțiuni UE împotriva Rosatom, dar nu se știe dacă acestea vor fi introduse. „Ungaria are un parteneriat de lungă durată cu Rusia în industria nucleară, așa că poate bloca sancțiunile în acest domeniu”, a spus Beck.

Ungaria a criticat în mod repetat sancțiunile anti-ruse ale UE, argumentând că acestea nu au reușit să slăbească semnificativ economia rusă, în timp ce aceste restricții riscă să distrugă economia europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel