Ungaria NU va acorda sprijin militar Ucrainei. Budapesta a primit o derogare de la NATO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (WiR_Pixs)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (WiR_Pixs)
Ungaria ar fi obținut o derogare de la NATO pentru a nu-i acorda sprijin militar Ucrainei.

Ungaria nu va finanța programul de coordonare al NATO pentru Ucraina, primind o derogare din partea alianței în acest sens. Unii sunt îngrijorați de această abatere de la principiul consensului care predomină în organizație, scrie Le Monde.

După ce a făcut asta și în cadrul Uniunii Europeană (UE), acum Ungaria începe să își irite partenerii și în cadrul NATO. Pe măsură ce aliații perfecționează pachetul de ajutor pe care NATO dorește să îl ofere Kievului la summitul organizației militare de la Washington din 9-11 iulie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a luat o decizie în favoarea Ungariei care, pe termen lung, nu putea rămâne fără consecințe, scrie sursa citată anterior.

Ungaria, singurul aliat care se opune acordării de ajutor militar Ucrainei

Deoarece SUA și Germania încă nu doresc să invite Ucraina să se alăture oficial Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg a propus, între timp, integrarea unei părți din misiunile Grupului de contact NATO pentru apărarea Ucrainei. Creată în aprilie 2022, această structură sub conducerea americană are rolul de a pregăti, coordona și livra Ucrainei toate armele pe care Occidentul le furnizează țării aflate în război cu Rusia.

Pentru a integra aceste servicii în NATO, toți aliații trebuie să susțină măsura. Totuși, există unul care se opune vehement acestei propuneri - Ungaria lui Viktor Orban, ostilă oricărui ajutor militar acordat Ucrainei încă de la începutul conflictului. În luna mai, Viktor Orban a acuzat chiar NATO că și-ar fi târât membrii „într-o conflagrație globală”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel