Ungaria, în divergență cu Polonia. E singura țară din Grupul de la Visegrad care nu expulzează diplomați ruși
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ungaria, în divergență cu Polonia. E singura țară din Grupul de la Visegrad care nu expulzează diplomați ruși  /  Sursă foto: Facebook Peter Szijjarto
Ungaria, în divergență cu Polonia. E singura țară din Grupul de la Visegrad care nu expulzează diplomați ruși / Sursă foto: Facebook Peter Szijjarto
Guvernul maghiar a anunțat că nu va expulza diplomații în urma acuzațiilor făcute de Republica Cehă conform căreia serviciile secrete rusești ar fi fost implicate în explozia unui depozit ceh de muniții în 2014.

La începutul acestei săptămâni, grupul V4 - Ungaria, Polonia, Cehia și Ungaria - a aprobat o declarație oficială care a condamnat actele de agresiune presupuse săvârșite pe teritoriul european de Rusia. Cu toate acestea, Ungaria a respins o versiune mai dură a declarației și a anunțat că nu va expulza diplomați ruși, în ciuda solicitărilor guvernelor ceh și polonez de a face acest lucru, relatează Insight 444.

Se spune că versiunea inițială a declarației comune, elaborată de Polonia, a fost mai severă, solicitând anularea proiectului de conducte Nord Stream 2 și exprimând un sprijin puternic pentru Ucraina și Belarus. Ca urmare a poziției maghiare, declarația finală de solidaritate V4 a fost scurtată.

„Împreună cu prim-ministrul Cehiei condamnăm cu tărie acțiunile ilegale și violente întreprinse de agenții de informații din Rusia. Nu vom permite acestor activități să împartă Europa. Țările Grupului Visegrád sunt hotărâte să ia măsuri împreună cu colegii din statele membre ale Uniunii Europene pentru a ne consolida rezistența”, au declarat prim-miniștrii V4.

Miercuri, Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei, a declarat reporterilor că Ungaria și-a exprimat solidaritatea față de Republica Cehă nu numai prin declarația comună a V4, ci și prin asistarea țării la supravegherea temporară a consulatului său din Ekaterinburg. Săptămâna trecută, în urma unei mișcări anterioare făcute de Polonia care a expulzat trei diplomați ruși pentru „acțiuni ostile”, guvernul ceh a anunțat expulzarea a încă 63 de persoane din ambasada Rusiei, pe lângă cei 18 diplomați ruși identificați ca agenți de informații rusi. În solidaritate cu Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania au cerut mai multor diplomați ruși să părăsească teritoriile naționale, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel