Ungaria, Cehia și Slovacia sunt gata să ajute Polonia în criza migranților de la frontiera cu Belarus
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Cehia, Ungaria și Slovacia oferă asistență directă Poloniei pentru a stopa migrația ilegală.

La o întâlnire a miniștrilor de externe din cele patru state membre ale Grupului de la Visegrád (V4), în timpul summitului miniștrilor UE, Cehia, Ungaria și Slovacia au oferit Poloniei asistență directă în combaterea fluxului de migranți din Belarus, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, Péter Szijjártó.

El a subliniat că ajutorul va urma modelul pe care statele membre V4 l-au folosit la începutul crizei migrației din 2015 în Ungaria.

„Pe baza acestui succes, suntem la dispoziția prietenilor noștri polonezi”, a spus Szijjártó.

Szijjártó a spus că în ședința miniștrilor de externe ai statelor membre UE se afirmă că principalele puncte de pe ordinea de zi este problema legată de migrație, întrucât comunitatea se confruntă cu presiuni fără precedent după un asediu serios din sud și sud-est.

Rezoluție la nivelul UE

Miniștrii de externe ai UE au adoptat o rezoluție privind situația din Belarus, potrivit căreia Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni persoanelor și organizațiilor care folosesc migrația ca mijloc de manipulare. Cu toate acestea, o decizie cu privire la lista de sancțiuni specifice este așteptată în viitor.

„Decizia reflectă hotărârea Uniunii Europene de a se opune activității Belarusului de a folosi migranții ca mijloc pentru scopuri politice. Vom stopa această activitate inumană și ilegală pe măsură ce continuăm să considerăm inacceptabilă reprimarea populației belaruse”, a spus Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, în declarația Consiliului European.

UE a impus pentru prima dată sancțiuni împotriva Belarusului în octombrie 2020, ca răspuns la alegerile prezidențiale desfășurate în august anul trecut, considerate în mare parte drept inechitabile și la represiunea violentă și intimidarea ulterioară a participanților săi și a parlamentarilor și jurnaliştilor din opoziție.

Până în prezent, un total de 166 de persoane și 15 organizații au fost desemnate în cadrul regimului de sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv președintele Alexander Lukașenko și fiul său, Viktor Lukașenko, care anterior a fost consilierul pentru securitate națională al tatălui său, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel