Data publicării:

Ungaria a adoptat noua Constituție, în pofida somațiilor UE, CE și SUA

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Parlamentul Ungariei a adoptat modificările Constituției, în pofida criticilor categorice venite din partea Uniunii Europene, Comisiei Europene și S.U.A. Liderii europeni consideră că amendamente pun în pericol democrația din Ungaria.

Proiectul de modificare al Constituției a fost adoptat luni cu 265 de voturi ”pentru”, 11 ”împotrivă” și 33 de ”abțineri”, potrivit AFP.

Amendamentele presupun că în viitor, Curtea Constituțională a Ungariei (CCU) nu se mai poate pronunța asupra constituționalității legilor propuse, unele tipuri de publicitate politică vor fi interzise în campania electorală, Guvernului poate interzice oamenilor fără case să trăiască pe străzi și definesc noțiunea de ”familie” drept un cuplu căsătorit format dintr-o femeie și un bărbat, împreună cu al lor copil. Criticii susţin că Guvernul conservator ungar încearcă, prin modificarea Constituţiei, să intensifice controlul asupra unor instituţii-cheie - Banca centrală, Curtea constituţională şi structurile care monitorizează mass-media.

Datorită majorității FIDESZ-ului din Parlamentul Ungar, condus de premierul Viktor Orban, votul dat amendamentelor poate fi considerat o formalitate.

Avertismente din partea liderilor europeni și SUA

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îi ceruse vineri premierului Viktor Orban, într-o conversaţie telefonică, să rezolve preocupările privind statul de drept, înaintea votului din Parlament.

Preşedintele Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut și el Ungariei să amâne votul pe tema amendamentelor constituţionale. În replică, premierul Viktor Orban a redactat o scrisoare președintelui CE în care dădea asigurări că țara sa va respecta valorile fundamentale europene.

La rândul său, Martin Schulz, preşedintele PE, îl îndemnase pe Viktor Orban ca, în contextul preocupărilor interne şi internaţionale, să ceară urgent avizul Comisiei de la Veneţia în privinţa amendamentelor constituţionale propuse.

S.U.A rezonează și ele cu liderii europeni, considerând că amendamentele reprezintă o îngrijorare în privința independenței instituțiilor și a guvernării democratice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel