Data actualizării:
Data publicării:

UNESCO propune plasarea Veneției pe lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
UNESCO propune plasarea Veneției pe lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol / Sursă foto: Pixbay
UNESCO propune plasarea Veneției pe lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol / Sursă foto: Pixbay

UNESCO să solicite plasarea Oraşului Dogilor pe lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol. De asemenea, organizația vrea să includă și orașul Budapesta.

Veneţia şi Budapesta ar putea fi plasate pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO aflat în pericol, în timp ce portul comercial din Liverpool (Liverpool Maritime Mercantile City) ar putea pierde listarea în Patrimoniului Mondial, din cauza dezvoltării sale prea rapide, potrivit UNESCO, informează AFP.

Aceste recomandări ale organelor consultative ale UNESCO au fost făcute publice înainte de reuniunea Comitetului Patrimoniului Mondial, care va decide dacă să le urmeze sau nu, la Fuzhou, în China, în perioada 16-31 iulie.

La Veneţia, impactul activităţilor de turism de masă figurează printre criteriile care au determinat UNESCO să solicite plasarea Oraşului Dogilor pe lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol. La Budapesta, malurile Dunării şi cartierul castelului Buda sunt în special vizate. În cauză: demolările "inoportune" şi reconstrucţiile la scară largă, în special de clădiri înalte care denaturează aceste locuri istorice.

Marea Barieră de Corali se află, de asemenea, în pericol



Marea Barieră de Corali este ameninţată cu aceeaşi soartă din cauza degradării sale cauzate de schimbările climatice. În ceea ce priveşte portul comercial din Liverpool, decizia UNESCO ar putea fi şi mai dură, deoarece implică eliminarea completă a sitului de pe lista Patrimoniului Mondial.

Marele proiect de dezvoltare al docurilor din oraşul Beatles-ilor, numit "Liverpool Waters", ar avea un impact profund negativ, în special pentru clădirile istorice, potrivit UNESCO. În pofida avertismentelor repetate din partea UNESCO, dezvoltarea acestui proiect nu a fost încetinită. Primarul din Liverpool, Steve Rotheram, a regretat această recomandare a UNESCO.

"Este profund dezamăgitor. Suntem mândri de istoria noastră, dar patrimoniul nostru este o parte vitală a revitalizării oraşului", a declarat el într-un comunicat postat pe social media.

"Solicit (UNESCO) să accepte invitaţia noastră de a veni să viziteze oraşul, mai degrabă decât să ia decizia în jurul unei mese de cealaltă parte a planetei", a adăugat el.

Un alt sit ameninţat cu aceeaşi sancţiune este Rezervaţia Naturală Selous din Tanzania, ca urmare a braconajului masiv, potrivit Agerpres.

Veneția. S-a redeschis accesul navelor de corazieră. Localnicii protestează

După o întrerupere de 17 luni cauzată de pandemia de COVID-19, prima navă de croazieră a amarat sâmbătă în Veneţia şi a reaprins polemicile dintre cei care susţin şi cei care se opun prezenţei acestor "monştri ai mărilor" în celebra lagună italiană, informează Agerpres, citând AFP.

Cele două tabere au manifestat fiecare la rândul ei pentru a-şi apăra punctele de vedere: în timp ce silueta enormă a navei MSC Orchestra se profila în largul pieţei San Marco, protestatari care purtau banderole cu textul "Nu navelor de croazieră!" şi-au exprimat nemulţumirea în timp ce se aflau la bordul unor mici ambarcaţiuni cu motor.

"Vasele de croazieră reprezintă turismul-fulger, care nu aduce, de fapt, decât puţine avantaje pentru Veneţia", a declarat o protestatară (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel