Unde va construi Rusia o centrală nucleară. Țara vizată de Putin
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Află în articol unde Rusia va construi o centrală nucleară.

Președintele rus Vladimir Putin și liderul Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, au purtat discuții luni și au semnat o serie de acorduri menite să aprofundeze relațiile bilaterale, inclusiv unul care prevede faptul că Moscova va construi o centrală mică nucleară în această țară din Asia Centrală.

Mirziyoyev a salutat proiectul ca fiind „vital” într-o declarație transmisă prin intermediul serviciului său de presă după discuții, menționând că Uzbekistanul are „propriile sale rezerve mari de uraniu”. Putin, la rândul său, a promis să „facă totul pentru a lucra eficient pe piața (n.r. energiei nucleare) din Uzbekistan”.

Dacă acordul va fi pus în aplicare, centrala va deveni prima din Asia Centrală, sporind și mai mult influența Rusiei în regiune.

Livrări de gaze în Uzbekistan

Putin a promis, de asemenea, că va crește livrările de gaze către Uzbekistan.

Discuțiile dintre Putin și Mirziyoyev au avut loc în capitala uzbecă, Tașkent, unde liderul rus a călătorit duminică, în cea de-a treia sa deplasare în străinătate de când a fost învestit pentru un al cincilea mandat prezidențial la începutul acestei luni.

El a mers mai întâi în China, unde și-a exprimat aprecierea față de propunerile Chinei de a purta discuții pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, apoi în Belarus, unde Rusia a desfășurat arme nucleare tactice.

Călătoriile reflectă efortul continuu al Kremlinului de a-și consolida sprijinul pe fondul tensiunilor neîntrerupte cu Occidentul din cauza conflictului din Ucraina, informează abcnews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel