Data actualizării:
Data publicării:

Unde și când votează Klaus Iohannis la prezidențiale

Autor: Cătălina Burghelea | Categorie: Root
WhatsApp
Klaus Iohannis, un nou atac la PSD Foto: Crișan Andreescu
Klaus Iohannis, un nou atac la PSD Foto: Crișan Andreescu

Duminică, 10 noiembrie 2019, este ziua cea mare: aflăm cine intră în turul doi la prezidențiale! Unde și când votează Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va vota duminică, 10 noiembrie a.c., ora 9:00, la Liceul Jean Monnet din București.

Prezidențiale 2019 - EXERCITAREA DREPTULUI DE VOT - reguli în secția de votare


Pentru a vota, alegătorul român trebuie să se prezinte la o secție de votare, unde îi va fi validat buletinul și va primi o ștampilă cu care își va exercita dreptul la vot, în cabina special amenajată, conform AEP.

** După ce alegătorul semnează în lista electorală permanentă sau suplimentară, după caz, i se încredințează buletinul de vot şi ştampila cu mențiunea „VOTAT".

IMPORTANT

** În situația în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele face o mențiune în listă, confirmată prin semnătura sa şi a încă unui membru al biroului electoral.

** Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

** Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaților.

** Preşedintele poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
** După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.

** La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila cu menţiunea „VOTAT", dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial şi făcând menţiunea corespunzătoare la pct. j) din procesul-verbal privind consemnarea rezultatelor votării.
** Alegătorul restituie ştampila încredinţată pentru votare preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta.

** Alegătorului care își exercită dreptul de vot pe baza cărții de identitate sau a cărții electronice de identitate i se aplică pe aceasta, după exercitarea dreptului de vot, un timbru autocolant cu mențiunea „VOTAT" și data scrutinului. Timbrul autocolant se aplică pe versoul cărții de identitate, respectiv al cărții electronice de identitate, de către președintele biroului electoral al secției de votare sau, după caz, de către membrul biroului electoral al secției de votare desemnat de acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel