Data publicării:

Unde se află cea mai veche așezare neolitică din România

Autor: Badea Nicoleta | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Arheologii au descoperit cea mai veche așezare neolitică din România, pe tronsonul al IV-lea al autostrăzii Sibiu-Orăştie în zona localităţii sibiene Cristian. Directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, a afirmat că ea a fost întemeiată de primul val de agricultori care au migrat din Orientul Apropiat.

,,Am descoperit în sit un lucru pe care toată lumea îl consideră ipotetic, cel puţin pe teritoriul României, şi anume prima fază, cea mai veche fază, cel mai vechi moment în care au apărut purtătorii tehnologiilor neoliticului, adică momentul în care, în urma unei schimbări climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au început să colonizeze această zonă, peste o populaţie de vânători şi pescari...", a afirmat Sabin Luca.

 Această așezare a fost găsită la patru metri de la suprafața solului, adâncime surprinzătoare pentru arheologi.

,El a adăugat că, pentru "fundarea rituală" a acestei aşezări, a fost realizat un sanctuar format din gropi în care au fost depozitate vase ceramice, în total fiind aproximativ 60 de piese. Acestea se alătură celor 18.000 de fragmente ceramice descoperite în locuinţe, care urmează să fie restaurate.

"Populaţia aceasta are un cult constituit, au sanctuare, cunosc ceramica, spre deosebire de populaţia locală. Cunosc uneltele din piatră şlefuită, au o plastică în lut, pornind de la figurine, şi aici avem un exemplu unic în Europa, această mască . (...) Prin tipologia ei, această mască vine cel puţin din Anatolia, unde sunt aceste figurine cu ochi aşa-numiţi boabe de cafea, este un argument pentru vechimea acestei piese, de 8.000 de ani. (...) Ei au făcut un câmp de gropi, pe care l-am descoperit aproape în întregime, în care există unul, două, trei vase, este cea mai mare colecţie de vase din prima fază a neoliticului din Europa. Acest sanctuar de gropi semnifică pentru ei ceva, noi niciodată nu vom putea descifra ce, în adevăratul sens al cuvântului, semnifică consacrarea acelui loc", a explicat directorul muzeului Brukenthal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel