Unde putem vota la alegerile prezidențiale și parlamentare
Alegătorii români au diverse opțiuni de vot atât la alegerile prezidențiale, cât și la cele parlamentare, atât în țară, cât și în străinătate.
În contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare, este important ca alegătorii să cunoască regulile de vot, atât pentru secțiile din țară, cât și pentru cele din străinătate. Iată principalele aspecte de care trebuie să țineți cont pentru fiecare tip de scrutin, potrivit expertforum.ro.
Alegerile prezidențiale
Pentru alegerile prezidențiale, alegătorii pot vota fie în țară, fie în străinătate.
Votul în țară:
Alegătorii sunt arondați secțiilor de votare în funcție de adresa de domiciliu sau reședință.
- În localitatea de domiciliu sau reședință, alegătorii votează pe listele permanente ale secției de votare unde sunt arondați.
- În afara localității de domiciliu sau reședință, alegătorii pot vota pe liste suplimentare la orice altă secție.
Votul în străinătate
- Fără înregistrare -alegătorii pot vota la orice secție de votare deschisă la ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Spre deosebire de alegerile parlamentare, la prezidențiale pot vota în străinătate fără a avea domiciliul sau reședința stabilite acolo.
- Cu înregistrare (opțional) - alegătorii se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro pentru a vota la o secție de votare din străinătate. Avantajul înregistrării este că autoritățile pot organiza secții de vot suplimentare în alte localități decât cele unde există deja reprezentanțe diplomatice, la solicitarea a cel puțin 100 de alegători.
- Votul prin corespondență- alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înregistra pentru votul prin corespondență pe aceeași platformă, până la 45 de zile înainte de data votării. Alegătorii înscriși vor fi incluși în listele permanente pentru votul în străinătate.
Alegerile parlamentare
Regulile de vot la alegerile parlamentare diferă ușor de cele prezidențiale, în special în privința votului în străinătate.
Votul în țară:
Alegătorii pot vota în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați pe listele permanente.
- Dacă alegătorul nu are o reședință înregistrată sau nu a depus o cerere pentru viză de flotant, poate vota doar în localitatea de domiciliu.
- În cazul în care un alegător are reședință diferită de domiciliu, dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, poate vota la domiciliu pe liste permanente sau la reședință pe liste suplimentare.
- În afara localității de domiciliu, votul se poate desfășura doar în cadrul aceluiași județ, pe liste suplimentare, dar nu în alt sector, în cazul Bucureștiului.
Votul în străinătate:
- Cu înregistrare (opțional) - alegătorii se pot înregistra pentru a vota la o secție în străinătate. Înregistrarea în Registrul Electoral permite organizarea de secții suplimentare la cerere și în alte localități decât cele menționate. Alegătorii înregistrați sunt incluși pe listele permanente pentru secțiile respective.
- Fără înregistrare - cei care nu se înregistrează pot vota pe liste suplimentare, dar trebuie să facă dovada domiciliului sau reședinței în străinătate. Alegătorii pot vota în orice secție din țara unde au reședința stabilită sau, în unele cazuri, în alte țări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News