Unde merg banii din împrumuturi. Negrescu: Cred că suntem deja la fundul sacului / Risc uriaș pentru șantierele de autostrăzi / video
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre împrumuturile făcute de Guvernul României.
Adrian Negrescu, analist economic, a fost invitat la emisiunea Totul despre Bani, la DC News, unde a vorbit despre împrumuturile făcute de Guvern și situația în care ar putea ajunge marile investiții din România.
„INS și Eurostat au dat publicității o serie de cifre despre situația economică a țării noastre. Guvernanții văd lucrurile un pic mai roz. Care este situația reală? Sunt motive de îngrijorare?“, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.
„Cred că suntem deja la fundul sacului din perspectiva deficitului bugetar și al datoriei publice. Inclusiv Standard & Poor's ne anunța acum 2 zile un lucru îngrijorător - chiar dacă menține ratingul României la prima treaptă deasupra categoriei junk (n.r. gunoi), ne avertizează asupra acestui deficit bugetar, marea problemă din România.
Avem un deficit bugetar care după primele 3 luni era la 2,1%, în condițiile în care noi ne-am asumat ca până la finele anului să avem un deficit de 5%. E o misiune aproape imposibilă să mergi pe această perspectivă de 5% deficit bugetar, așa cum ne-am asumat în fața Comisiei Europene.
Din această perspectivă, toate semnalele agențiilor de rating și a investitorilor străini sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Cei mai mulți investitori, care cumpără până la urmă titlurile de stat, își manifestă îngrijorarea cu privire la ritmul din ce în ce mai alert de împrumuturi pe care Statul Român le face. Ne împrumutăm cu o viteză incredibilă, de am dus datoria publică de la 400 de miliarde de lei, cât era acum 3 ani, la 800 de miliarde, iar în acest an probabil vom trece de 900 de miliarde de lei.“, a spus Adrian Negrescu.
Foto: Agerpres
Risc uriaș pentru marile investiții
„Unde merg toți acești bani, domnule Negrescu?“, a întrebat Mihai Ciobanu.
„Asta este marea problemă și de aceea investitorii străini trag un semnal de alarmă. Dacă ne-am fi împrumutat pentru investiții, pentru a construi drumuri, căi ferate, spitale și pentru a crește bunăstarea acestei populații, ar fi fost un lucru pozitiv. Toate țările s-au dezvoltat din împrumuturi, dar, din păcate, noi ne împrumutăm pentru pensii, salarii și cheltuielile statului.
Din taxele și impozitele încasate de stat, peste 90% sunt cheltuieli sociale. De unde bani de investiții? Dacă nu ar fi fondurile europene, noi nu am face investiții în România în acest moment. 70-80% din investițiile statului se fac cu bani europeni. Dacă cei de la Comisia Europeană vor constata că România nu se ține de acest parcurs legat de deficitul bugetar, de ținerea sa în frâu, probabil la un moment dat ne vor îngheța fondurile europene.
Dacă se va întâmpla asta, peste tot pe unde vedem șantiere de autostrăzi sau alte investiții se va pune lacăt“, a mai zis Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News