Unde este Fito? Celebrul dealer de droguri din Ecuador care a evadat din închisoarea în care trăia ca un rege
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video Youtube EL PAÍS
Captură de ecran / Foto: Video Youtube EL PAÍS
În celula sa, baronul drogurilor Adolfo "Fito" Macias trăia ca un rege. Apoi, într-o zi, a dispărut.  

După evadarea sa din închisoare, în Ecuador a fost declarată starea de urgență, iar guvernul a luptat pentru a recâștiga controlul asupra închisorilor din țară preluate de bande.

Președintele Daniel Noboa a promis să eradicheze violența și să restabilească ordinea, însă, după trei luni, forțele sale nu au reușit încă să îl recupereze pe Macias, în vârstă de 44 de ani, liderul faimoasei bande Los Choneros.

Fito ispășea o pedeapsă de 34 de ani pentru trafic de droguri și crimă. Evadarea sa din ianuarie a avut loc în ziua în care urma să fie mutat de la închisoarea La Regional la o unitate de maximă securitate.

În ciuda faptului că se afla în spatele gratiilor, el a reușit să continue să conducă activitățile Los Choneros. De asemenea, s-a bucurat de acces la telefoane mobile și la internet, s-a uitat la televizor și a avut animale de companie.

"Celula sa de închisoare semăna practic cu o cameră de hotel. Avea acces la femei care îi erau aduse. Era o cameră de lux pentru el", spune Annette Idler, profesor de securitate globală la Universitatea din Oxford. 

Pe pereți erau chiar pictate picturi murale colorate ale liderului bandei, inclusiv una care îl înfățișa flancat de două puști de asalt.

Fito a reușit să joace într-un videoclip muzical, fiind în închisoare

Fito a reușit, de asemenea, să joace într-un videoclip muzical produs de profesioniști, din care unele părți au fost filmate în interiorul închisorii sale, exaltându-l pe regele drogurilor drept "el jefe y patron" - șeful.

Autoritățile nu au oferit nicio explicație cu privire la modul în care o echipă de filmare a reușit să aibă acces la unul dintre cei mai cunoscuți infractori din Ecuador. Între timp, El Corrido del Leon - Balada Leului - a adunat aproape 900.000 de vizualizări pe YouTube.

"Îl glorifica ca fiind un tip bun și cinstit - cum se poate întâmpla așa ceva?", spune John Murdy, un doctorand de la Universitatea din Chicago care a petrecut ani de zile cercetând închisorile din Ecuador. "Fito este unic".

Acest lucru a fost posibil, spune profesorul Idler, doar din cauza corupției din sistemul penitenciar ecuadorian, cu gardieni de închisoare sever depășiți numeric și sub presiune.

Alegerea între argint și plumb

"Este ceva care seamănă cu Pablo Escobar - alegerea între argint și plumb. Fie primesc mită, fie sunt pur și simplu împușcați."

Aceleași cuvinte sunt inscripționate pe pictura murală de pe peretele închisorii lui Fito - "plata" (argint) și "plomo" (plumb).

Gardienii de penitenciare care se confruntă cu închisori supraaglomerate și cu un sprijin insuficient sunt vulnerabili la acest tip de presiune din partea bandelor, care pot afla unde locuiesc familiile lor.

Incapabile să își controleze pe deplin închisorile, autoritățile au recurs la sortarea noilor deținuți în funcție de afilierea lor la bande.

"De fapt, statul ecuadorian cedează aripile închisorilor către bande, ceea ce înseamnă că acestea își pot consolida puterea și au o bază de operațiuni", spune Murdy. Acestea pot apoi să colecteze arme precum mitraliere, macete și bombe, adaugă el.

Los Choneros, condusă de Fito, este una dintre bandele pe care autoritățile le consideră responsabile pentru o creștere a violenței care a atins noi maxime anul trecut, odată cu asasinarea candidatului la președinție, Fernando Villavicencio.

Când Fito a evadat din închisoarea La Regional, pe 7 ianuarie - a doua sa evadare - vestea s-a răspândit în întreaga lume.

Roberto Izurieta, secretarul de presă al președintelui, a declarat că "cel mai probabil" a existat o scurgere de informații care a dus la evadarea lui Fito. El a spus că șeful bandei a fost informat "cu câteva ore" înainte de dispariția lui Fito.

Rușine pentru președinte

"A fost un adevărat moment rușinos pentru noul președinte", spune Murdy. "Cumva, Fito a aflat despre această intervenție de securitate de foarte înalt nivel și a reușit să scape fără să se tragă vreun foc de armă", a completat Murdy.

Dar ar fi trebuit să fie un șoc atât de mare? La urma urmei, el nu era deținut într-o închisoare de înaltă securitate.

Prof. Idler adaugă: "Într-un fel, nu a fost o surpriză prea mare... pentru că știm că Fito avea mult control."

Trei luni mai târziu, Fito este încă în libertate.

"Pe de o parte, este surprinzător, deoarece Ecuadorul colaborează cu SUA și Columbia, care au servicii de informații bune - acest lucru ar trebui să ajute la găsirea lui", spune Prof. Idler.

"Corupție endemică"

Dar profesoara Idler a adăugat că din cauza "corupției endemice" din Ecuador, cel mai probabil ar putea fi greu de găsit.

"Nu este clar unde s-a dus de fapt. Având în vedere că aceste organizații criminale operează peste granițe, este, de asemenea, destul de probabil ca el să fie foarte bine protejat prin rețeaua sa, nu doar în Ecuador, ci și în regiunea mai largă", spune ea.

S-a speculat că s-ar putea îndrepta spre Argentina, unde și-a mutat soția și copiii. Însă aceștia au fost deportați înapoi în Ecuador la câteva săptămâni după evadarea lui Fito.

Pe fondul suspiciunii că acesta ar putea încerca să treacă prin Peru pentru a ajunge în Bolivia, guvernul peruan a întărit securitatea de-a lungul frontierei sale.

Prof.l Idler adaugă: "Autoritățile sunt cu ochii pe el, dar este cu siguranță plauzibil ca el să se ascundă undeva în regiune."

Rămâne de văzut când, sau dacă, Fito va fi vânat. Și chiar dacă va fi recapturat și trimis înapoi în închisoare, ce se va întâmpla? Fito a evadat deja de două ori din închisoare, ar putea să o facă din nou? Aceste întrebări sunt adresate de opinia publică, dar și de presa din Ecuador, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel