Unde au ajuns milioanele de dolari donate Ucrainei pentru Bayraktar, după ce au primit dronele cadou
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Armata ucraineană a investit în sisteme inteligente de luptă și urmărire, în războiul cu Rusia, în urma donațiilor primite. 

Armata ucraineană are acces rapid la imagini satelitare extrem de precise în războiul cu Rusia graţie unei campanii de strângere de fonduri, informează dpa, conform Agerpres. 

Urmărește mișcarea rușilor prin satelit radar non-stop



Potrivit unui contract cu furnizorul finlandez ICEYE, guvernul ucrainean are permisiunea de a folosi un satelit radar non-stop care oferă imagini inclusiv pe timp de noapte sau când sunt nori. Banii provin dintr-o campanie de strângere de fonduri lansată de prezentatorul ucrainean de televiziune Serhii Prîtula.

Au primit dronele Bayraktar cadou și le-au rămas cei 16,2 milioane de dolari donați



Conform informaţiilor apărute în presă, s-au strâns aproximativ 600 de milioane de grivne (16,2 milioane de dolari), care erau de fapt destinate cumpărării de drone de luptă turceşti Bayraktar. Atunci când producătorul a donat dronele, cu fondurile strânse a fost achiziţionat accesul la utilizarea satelitului.

Combinarea imaginilor de recunoaştere cu armele moderne va deschide noi posibilităţi forţelor armate împotriva invadatorilor Rusiei, a scris vineri pe Facebook ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Resnikov.

"Să presupunem că în curând orice HIMARS, M270 sau MARS II, precum şi orice armă sau arme autopropulsate cu proiectile de înaltă precizie vor putea distruge inamicul mai eficient", a spus el.

Sistemele de arme menţionate sunt lansatoare de rachete multiple cu rază lungă. În ultimele săptămâni, Ucraina le-a folosit deja pentru a lovi depozitele de muniţii ruseşti mult în spatele liniei frontului.

Putin i-a cerut lui Erdogan să producă la comun dronele Bayraktar

Ministerul turc al Apărării a anunţat că nu examinează aspecte privind cooperarea cu Rusia în domeniul producţiei de drone Bayraktar. Chestiunea cooperării cu Rusia pentru lansarea producţiei de drone Bayraktar nu este în prezent examinată - a declarat preşedintele agenţiei guvernamentale a Turciei, însărcinat cu achiziţia de echipament militar (SSB), Ismail Demir.

Astfel, el a comentat informaţiile potrivit cărora Vladimir Putin i s-a adresat preşedintelui Recep Tayyip Erdogan cu o solicitare de a lansa producţia comună de drone, care acum sunt vândute în 20 de state din întreaga lume. Presa străină a anunţat că Rusia este interesată de a coopera cu producătorul de drone Bayraktar Baykar Makina, în timp ce Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a spus că subiectul cooperării tehnico-militare dintre cele două ţări va fi discutat în cadrul unei întâlniri între Putin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan de la Soci, din data de 5 august, scrie Rador. 

Bayraktar, drona care a schimbat războiul din Ucraina

Creatorul dronei Bayraktar este supranumit "Elon Musk al Turciei", iar arma sa este una dintre piesele care ajută Ucraina să reziste în faţa Rusiei. 

Valerii Zaluzhnyi, comandantul forţelor armate ucrainene, a postat la finalul lunii februarie imagini cu un convoi militar rusesc care se apropia de oraşul Herson, la doar câteva zile după startul invaziei. În centrul imaginii, s-a putut observa cum un sistem de ţintire s-a fixat pe un vehicul care a explodat câteva secunde mai târziu. "Iată ce poate face Bayraktar. Bun venit în iad!", a scris atunci Zaluzhnyi. Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel