Data publicării:
Unde ar putea lovi Rusia cu rachete nucleare. Colonelul (r) Ion Petrescu: Putin a pus pe masă ultimele sale opțiuni. Mai ține cont doar de diplomația americană
Colonelul în rezervă Ion Petrescu a comentat anunțul lui Vladimir Putin de a susține o „mobilizare parțială“.
Președintele rus, Vladimir Putin, a ținut un discurs miercuri dimineață, după ce și-a amânat conferința de marți seara.
Putin a spus că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la îndemână” și că cei care încearcă să folosească șantajul nuclear împotriva Rusiei vor afla că acesta poate fi întors împotriva lor. El a precizat în mod explicit „Nu blufez”. Acesta a mai spus că susține o „mobilizare parțială, subliniez că este o mobilizare parțială”. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. A fost semnat decretul de mobilizare parțială. (citește mai mult AICI).
Ion Petrescu: Este ambiția măririi teritoriului Rusiei în granițe din vremea URSS
Ion Petrescu, colonel în rezervă și analist militar, a intervenit telefonic la B1TV, unde a comentat această informație venită de la Moscova:
„Trebuie să recunoaștem că Putin e consecvent în materializarea planului său de a reface teritoriul ex-sovietic în granițele Federației Ruse. Este bine să spunem că Federația Rusă are 250.000 de rezerviști, dar mai are și forțe paramilitare în același efectiv. Din această zonă atrage în rândurile forțelor armate bărbați care vor avea misiunea de a întări defensiva Federației Ruse, cu precizarea că nimeni nu atacă Federația Rusă și cu mențiunea că NATO nu se află în conflict cu Federația Rusă, așa cum a susținut în mod mincinos septuagenarul Vladimir Putin în alocuțiunea sa.
Este ambiția măririi teritoriului Rusiei prin anexarea celor patru zone, două republici separatiste inițiale, Lugansk și Donețk, și, bineînțeles, regiunile Herson și Zaporojie din sud. Fac precizarea că Lugansk se află deja în dificultate, deoarece forțele înarmate ucrainene au trecut pe malul estic al râului Oskil, considerat inerțial, în capitala Lugansk, drept graniță între această republică așa-zis separatistă și zona eliberată la nord est de Harkov de trupele ucrainene.
Discursul lui Putin este unul care vrea să redea rușilor convingerea că războiul nu a fost inutil, că nu au murit degeaba atâtea mii de purtători de uniforme militare ruse și că, iată, Federația Rusă câștigă o extindere într-o zonă cu numeroase bogății și, în același timp, capacitatea de a avea revitalizate în viitor fabrici care au fost extrem de utile pe timpul URSS.
Prin amenințarea lui Vladimir Putin, conform căreia va recurge la toate armele pentru apărarea Federației Ruse, el a vizat, în opinia mea, eventuala folosire a armelor tactice în cazul în care trupele ucrainene vor continua atacarea celor patru regiuni menționate pentru că ele vor fi, după perioada de referendum, considerate teritorii ale Federației Ruse, iar doctrina militară a Rusiei arată clar că atunci când este atacat teritoriul rus, se pot utiliza arme nucleare tactice, o astfel de armă având un efect imediat pe rază de 2 kilometri și efecte secundare în regiunile limitrofe. Discursul vine exact într-un moment în care la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, se va adresa și președintele Joe Biden. E un fel de prefață pentru discursul lui Biden care, totuși, s-a dovedit un apărător al democrației, al libertății și al sprijinului masiv pentru cauza ucraineană.“, a spus Ion Petrescu.
„Putin a pus pe masă ultimele sale opțiuni“
„Trebuie să fim realiști și cu siguranță că la comandamentul forțelor aliate din Europa se trec în revistă scenariile de viitor, cu mențiunea că NATO nu va trimite trupe în Ucraina și NATO nu se află în conflict cu Federația Rusă, dar se iau în calcul ipoteze de acțiune ale Federației Ruse, după ce vor fi declarate cele patru zone ca părți componente a statului rus.
Vladimir Putin ar putea să folosească armele nucleare pe teritoriul Ucrainei, acolo unde există concentrări de trupe ucrainene, cum este cazul zonei de la nord de Harkov, unde există presiune pe Donbas, deoarece rușii nu au reușit să elibereze tot teritoriul revendicat de așa-zisa Republică Populară Donețk și, bineînțeles, la nord de Herson, unde există importante concentrări de trupe ucrainene care și-au pus terț obiectiv eliberarea acestui oraș ocupat inițial de trupele invadatoare.
Lucrurile sunt dinamice pentru că, practic, Putin a pus pe masă ultimele sale opțiuni, din perspectiva sa cele mai puternice, dar cu siguranță că așteaptă, dorește sau vrea, și ne vom convinge când vom audia discursul ministrului rus de Externe, și o cale de comunicare utilă negocierilor diplomatice care a fost sugerată de către interlocutorii săi din Uzbekistan, președintele Xi Jinping și premierul Indian Modi. Lucrurile evoluează și dincolo de o alocuțiune difuzată cu întârziere și de un Putin mai degrabă obosit decât îngrijorat.
Președintele Zelenski a anunțat clar că aceste referendumuri nu au niciun efect asupra deciziei actualelor autorități de la Kiev de a elibera întreaga Ucraină. Vom asista la o confruntare în continuare, dar întrebarea este când va începe primul contact diplomatic și, din punctul meu de vedere, pasul va trebui să îl facă diplomația americană. Putin ține cont de diplomația americană și are tot interesul să nu dorească Federația Rusă, pe termen lung, într-un conflict cu Occidentul i-a generat deja mari probleme. Statele membre ale NATO respectă Federația Rusă, a funcționat un Consiliu NATO-Rusia, iar cei care au făcut o agresiune împotriva unui stat independent și suveran au fost cei din Federația Rusă, cu focalizare clară pe actuala conducere de la Moscova “
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News