Data publicării:

Unde ar putea duce recunoașterea independenței Transnistriei de către Rusia. Chișinăul și Kievul pot lega o prietenie mai strânsă

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay
Un deputat moldovean nu respinge posibilitatea recunoașterii independenței Transnistriei de către Rusia pentru a putea influența alegerile din Republica Moldova, la finalul anului 2024. În Republica Moldova este pregătit și un referendum în aceeași perioadă pentru a se decide aderarea la Uniunea Europeană.

Cu cât se apropie data de 28 februarie (ziua stabilită pentru un congres general al "deputaților" locali în Transnistria ocupată), cu atât devine mai acută întrebarea despre ce intenționează Kremlinul să facă acolo.

Deputatul moldovean Oazu Nantoi este unul dintre puținii parlamentari moldoveni bine informați cu privire la problemele din Transnistria și înțelege tactica rusă, notează eurointegration.com.

Sergiy Sydorenko, redactor la European Pravda, a discutat cu el la Kiev, unde Nantoi a venit pentru a marca al doilea an de la invazia Rusiei.

Nantoi nu exclude recunoașterea "independenței" Transnistriei de către Moscova.

Amenințarea din Transnistria, planul lui Putin și ucrainenii pro-ruși din Moldova

Nu este prima oară când situația este „alarmantă”.

„Transnistria repetă constant că este un avanpost rus. Au avut aproximativ șase referendumuri denumite "Putin, ia-ne" [ultimul și cel mai important "referendum," care a "stabilit" că Transnistria ar trebui să se alăture Federației Ruse, a avut loc în 2006. - n.red.].

Dar Rusia nu a recunoscut "independența" Transnistriei. Problema este că lui Putin nu-i trebuie acest teritoriu îngust, ci întreaga Republică Moldova, influențată de Transnistria de-a lungul anilor.

Și intrăm în 28 februarie cu o astfel de bază când în Tiraspol va avea loc așa-numitul "congres al tuturor deputaților". Planifică să apeleze la Putin. Este o reprezentație și o provocare politică organizată la cererea Kremlinului. Scopul este să se joace în favoarea liderului de la Kremlin.

Ce va face Kremlinul după aceea este greu de spus. Nu se poate exclude recunoașterea "independenței Transnistriei" de către Rusia pentru a amplifica situația. Dacă Federația Rusă recunoaște "independența Transnistriei", nu mă aștept la vreun scenariu apocaliptic. În cele din urmă, Moldova nu împarte o frontieră comună cu Rusia. Linia frontului este departe de Moldova.

Dimpotrivă, un astfel de pas făcut de Kremlin ar putea determina atât Kievul, cât și Chișinăul să întreprindă pași mai specifici, dar pașnici, pentru reintegrarea Republicii Moldova.

Astfel încât oamenii de pe malul stâng al Nistrului să realizeze că Rusia este departe.

Și, apropo, autoritățile de pe malul stâng al Nistrului sunt conștiente de vulnerabilitatea lor. Faptul că Kremlinul ar putea recurge la escaladare nu este în interesul lor comercial.

Nimic nu se va schimba în termeni militari, deoarece unitățile armate de pe malul stâng nu au un potențial militar semnificativ. Așadar, chiar dacă încep acțiuni împotriva Ucrainei, nu vor dura mult.

Teoretic, totuși, în scenariul apocaliptic în care se întâmplă ceva pe linia frontului, Comisia de Control Conjunctă și "armata transnistreană" ar putea juca un anumit rol.

Așadar, totul depinde de succesul Forțelor Armate ale Ucrainei pe front. Încercările Rusiei de a destabiliza Moldova nu se limitează la Transnistria. Există motive să se aștepte probleme în autonomia Găgăuză din sudul Moldovei. Dar obiectivul principal al Rusiei sunt alegerile prezidențiale din Moldova la sfârșitul anului 2024. Rusia nu a ales încă candidatul său. Mai realist, provocarea sub forma "congresului" transnistrean este legată de politica internă a Moldovei, unde sunt programate alegeri prezidențiale în 2024 și un referendum privind atitudinea cetățenilor față de aderarea Moldovei la UE.”, a spus deputatul, potrivit publicației menționate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel