La ce partid s-a dus cenzorul numărul unu din comunism, Olivia Clătici. Bulai: ”M-a luat amețeala!”. Vâlcu: Am ajuns la ea să-mi aprobe un afiș pe care nu scria NIMIC
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Alfred Bulai și Val Vâlcu au vorbit, în cadrul emisiunii ”Nod în Papură” despre cenzura din vremea comunismului, trăită mai ales de studenții din București. Olivia Clătici era o figură marcantă în acest sens. 

Vorbind despre cenzura din comunism, sociologul Alfred Bulai a menționat-o pe Olivia Clătici, ”un fel de Stalin”. ”Am ajuns la doamna Clătici pentru aprobarea unui afiș pe care nu scria nimic, chiar înainte să cadă comunismul” și-a amintit jurnalistul Val Vâlcu. ”Doamna Olivia Clătici mi-a spus mie, personal, textual, că pun în pericol relațiile noastre cu Uniunea Sovietică, că creez o problemă uriașă României, din cauza a nu știu ce spusesem la vreun grup” a mărturisit Alfred Bulai, în cadrul emisiunii ”Nod în Papură” de astăzi. ”Am văzut-o după `90. Unde crezi că era? Membră la PNȚCD! Bă, m-a luat amețeala! Tu-ți dai seama?” a continuat sociologul.

Acord pentru un afiș gol

Jurnalistul Val Vâlcu a precizat că ”Olivia Clătici era cenzorul numărul unu pe zona de cultură, trebuia să aprobe textele. Eu m-am dus să-mi aprobe un afiș pe care scria ”Asociația Studenților vă invită la:...” (în funcție de evenimentul care urma se completa, după două puncte, cu markerul n.r.) Atât scria. Se făcea la tipografie. Pentru asta a trebuit să merg personal, a stat, s-a gândit, s-a uitat, apoi a scris pe referat: da, se aprobă. Așa am cunoscut-o”. 

”2 lei convingerea comunistă”

”Noi mai uităm acest gen de personaje sinistre” spune Alfred Bulai, care afirmă ”că-n provincie nu erau aceleași constrângeri pe lumea studențească ca-n București. Ei scoteau reviste studențești autentice. La noi, în București, se numea ”Universitatea Comunistă” - Cine citea așa ceva? La centrul universitar era revista ”Convingeri Comuniste”.” ”Îi spunea CoCo” a amintit Val Vâlcu. Dacă le vindeai, primeai comisioane. Și colegi de-ai lui Alfred Bulai le vindeau la Piața Unirii, la metrou, unde strigau: ”Doi lei convingerea comunistă! Doi lei convingerea comunistă”.

”Lumea se strângea de curiozitate, dar vine un polițist, i s-a părut suspect și zice: ”Cum, ce vindeți aici?” - ”Convingeri comuniste!”. Ăla să-i ducă la secție. ”Uite cum se cheamă ziarul!” i-au spus ei. Intră în panică ăla. ”N-avem voie să vindem ziarul ”Convingeri comuniste”?” L-a luat tremuratul și a fugit de acolo.” a povestit Alfred Bulai. 

Vezi mai mult în video de la minutul 54:20: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel