Unde a fost descoperit peștele cu dinți de om (FOTO)
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Facebook, Oklahoma Department of Wildlife Conservation (ODWC)
foto: Facebook, Oklahoma Department of Wildlife Conservation (ODWC)
Ţi-ai imaginat că poate exista în lume un peşte cu dantură ca de om?

Un pește dintr-o specie rară, care seamănă la prima vedere cu un piranha, are... „dinți de om”. Un astfel de exemplar a fost prins de un tânăr pescar în Oklahoma. Peștele, cunoscut sub numele de pacu, este originar din America de Sud. Se pare că, în timp, a dezvoltat dinți asemănători celor umani pentru a se adapta la dieta care nu cuprinde doar alge, plante şi organisme vii din apă ci şi animale subacvatice cu cochilie. Iar pentru a savura o astfel de "cină" cu înveliş mai tare, aceşti peşti se folosesc, evident, de dantura perfect aliniată şi, aparent, puternică.

Charlie Clinton este numele celui care a prins peștele exotic în „iazul din cartierul său”, potrivit unei postări pe Facebook a Departamentului pentru conservarea vieții sălbatice din Oklahoma (ODWC).

Pacu este un nume dat mai multor specii de pești din familia Serrasalmidae. Aceștia sunt originari din America de Sud și sunt înrudiți îndeaproape cu piranha, având o formă a corpului asemănătoare cu aceștia. Aceşti Pacu se găsesc în ecosistemele de apă dulce din SUA, îndeosebi în perioadele în care oamenii îi țin ca animale de companie iar mai apoi îi eliberează în mod iresponsabil în iazurile și râurile din apropiere atunci când se fac prea mari şi nu le mai încap în acvarii, spun oficialii ODWC.

Peştele Pacu pe care l-a prins Clinton ar face parte din această categorie de înotătoare care cresc până la aproximativ 1 metru și jumătate și cântăresc până la 40 de kilograme. În ciuda faptului că arată ca niște piranha, peştii paco sunt inofensivi. Au dinţii aplatizaţi şi nu pot răni organisme mari, ci doar de talia lor. De fapt, mai mult îşi strivesc prada, şi nu o încolţesc pentru că... nu au cu ce, spre deosebire de piranha.

Pacus nu sunt singurii pești cu dinți asemănători celor umani. În 2021, un pește sheepshead (Archosargus probatocephalus) cu un set mult mai mare de albi perlați a fost prins de pe un dig de pe coasta Carolinei de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel