Una dintre portavocile lui Putin a scăpat porumbelul. Kremlinul ar avea, totuși, legătură cu o tentativă de asasinat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Putin insistă de mulţi ani asupra a ceea ce el consideră a fi soarta tragică a aproximativ 25 de milioane de etnici ruşi care s-au trezit trăind în afara Rusiei   Foto: Kremlin.ru
Putin insistă de mulţi ani asupra a ceea ce el consideră a fi soarta tragică a aproximativ 25 de milioane de etnici ruşi care s-au trezit trăind în afara Rusiei Foto: Kremlin.ru
O propagandistă decorată de Putin a sugerat că Rusia ar avea totuși legătură cu mai multe tentative de asasinat.

Margarita Simonian, redactorul-șef al rețelei Russia Today, susținută de Kremlin, a sugerat luni implicarea Rusiei în otrăvirea din 2018 a fostului spion Serghei Skripal în Marea Britanie, o crimă pe care Moscova a negat-o în mod repetat, scrie The Moscow Times.

Țările occidentale au lovit Rusia cu sancțiuni și au expulzat zeci de diplomați în urma otrăvirii aproape fatale a lui Skripal, un fost ofițer de informații rus care a acționat ca agent dublu pentru Marea Britanie, și a fiicei sale, Iulia, cu un agent neurotoxic interzis în orașul britanic Salisbury.

Într-un comentariu despre moartea fiicei ideologului de extremă dreapta Aleksandr Dughin, redactorul șef al RT, Margarita Simonyan, a cerut răzbunare împotriva presupusului făptuitor, despre care serviciul de securitate rus a spus că a fugit în Estonia în urma atacului.

"Ucigașii lui Dasha sunt deja în Estonia. Estonia, desigur, nu-i va extrăda. Cred că avem profesioniști care vor să admire turlele din vecinătatea Tallinnului",  a scris Simonian pe Twitter.

Ce ar fi sugerat propagandista lui Putin

Remarca sa privind monumentele din capitala Estoniei amintește de alibiul pe care cei doi spioni ruși suspectați de tentativa de asasinat a lui Serghei Skripal și a fiicei sale l-au folosit. Aceștia au declarat pentru Russia Today atunci când s-au întors în țară că au fost în vizită în orașul britanic Salisbury, unde locuia Skripal, și că au ajuns acolo pentru a admira faimoasele turle ale catedralei din oraș.

Tweet-ul redactorului șef al RT este cea mai transparentă declarație a unui personaj influent prin care s-ar confirma faptul că Moscova s-a aflat în spatele tentativei de asasinat din Marea Britanie. Investigațiile mass-media i-au identificat pe cei doi bărbați din spatele otrăvirilor ca fiind ofițerii de informații militari ruși Anatoliy Chepiga și Alexander Mishkin, dar Kremlinul a spus în repetate rânduri că cei doi bărbați se aflau în vacanță în orașul britanic când Skripal a fost otrăvit cu Novichok. În luna septembrie a anului trecut un al treilea spion rus a fost inculpat în același dosar. După otrăvirea lui Skripal, Rusia a fost ținta mai multor sancțiuni occidentale.

Rusia o pune pe lista celor urmăriți internațional pe presupusa ucigașă a fiicei lui Dughin

Comisia de Investigații a Federației Ruse a anunțat că presupusa ucigașă a jurnalistei Daria Dughina, cetățeanul ucrainean Natalya Vovk, va fi trecută în urmărire, scrie Interfax.

"Sunt identificate și alte persoane implicate în săvârșirea acestei infracțiuni", a informat Comitetul de Investigații al Federației Ruse.

Comisia de anchetă a raportat că se efectuează o percheziție în apartamentul închiriat de Vovk. S-ar fi găsit și un garaj închiriat de Vovk, în care se efectuează cercetări.

"În cadrul cauzei penale au fost desemnate examinările necesare. Concluzia despre puterea dispozitivului exploziv activat se va face pe baza rezultatelor unei expertize medico-legale explozive", a precizat ministerul.

Comisia de anchetă a adăugat că au fost audiate rudele victimei, personalul și participanții la festivalul "Tradiția", martori ai incidentului. "Înregistrările video de la camerele de supraveghere exterioare sunt studiate pentru a obține informații semnificative", au mai precizat anchetatorii. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel