Un zid din situl arheologic Pompei s-a prăbușit
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
pompei
pompei

Un zid din situl arheologic Pompei, care proteja celebra "Casa del moralista", s-a prăbușit pe o lungime de 12 metri, au anunţat autorităţile locale italiene.

"Un zid, care s-a prăbuşit deja în urma bombardamentelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi care a fost apoi reconstruit, s-a prăbuşit din nou în această dimineaţă, pe o lungime de 12 metri", au declarat, într-un comunicat, reprezentanţii Serviciului pentru bunuri arhitecturale din Pompei, unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din Italia.

Vestea bună este că deși era compus din pietre străvechi, acestea se pot recupera și reutiliza la ce-a de a doua reconstrucție a zidului.

” Zidul nu conţinea nici fresce, nici picturi", se afirmă în acelaşi comunicat.

Potrivit Mediafax, zidul se afla în spatele Casei moralistului (Casa del moralista), un edificiu antic intitulat astfel datorită faptului că proprietarul clădirii a scris pe zidurile grădinii sale numeroase principii de morală, adresate persoanelor care veneau să îl viziteze. Această construcţie nu a fost niciodată deschisă publicului larg.

În urmă cu trei săptămâni, un alt edificiu din Pompei, Casa gladiatorului, s-a prăbuşit, declanşând în Italia un val de indignare şi îngrijorare în legătură cu maniera în care autorităţile italiene coordonează operaţiunile de conservare a patrimoniului.

În cazul ambelor prăbuşiri, ale căror cauze urmează să fie stabilite oficial în viitorul apropiat, par să se fi produs din cauza ploilor puternice din această toamnă, care au condus la o destabilizare a fundaţiilor.

Oraşul Pompei, acoperit cu lavă şi cenuşă în urma erupţiei vulcanului Vezuviu, pe 24 august 79 e.n., a făcut obiectul a numeroase săpături arheologice după anul 1860 şi reprezintă cel mai bine conservat ansamblu arhitectonic din epoca romană, fiind un reper important pentru arta şi cultura acelei epoci. Situl Pompei a fost inclus de UNESCO în patrimoniul mondial al umanităţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel