Un zid antitsunami de 18 metri înălţime va fi construit în jurul unei centrale nucleare japoneze
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
tsunami
tsunami

Operatorul centralei nucleare din Hamaoka, în zona central-sudică a Japoniei, a anunţat vineri că va construi un zid antitsunami cu înălţimea de 18 metri, la patru luni după accidentul de la Fukushima, provocat de un val seismic uriaş, relatează AFP.

Compania Shubu Electric Power a fost nevoită să oprească cele două reactoare aflate în funcţiune ale acestei centrale, la jumătatea lui mai, în urma intervenţiei premierului Naoto Kan, care a cerut lucrări de securizare a perimetrului.

"Scopul acestei (măsuri de) protecţie împotriva tsunami este să amelioreze securitatea centralei Hamaoka şi să răspundă îngrijorării crescute cu privire la producţia de energie nucleară", a explicat compania de electricitate, într-un comunicat.

Aceasta prevede să cheltuiască peste 100 de miliarde de yeni (885 de milioane de euro) pentru construirea acestui zid, lung de 1,6 kilometri, dar şi pentru alte măsuri de protecţie, împotriva inundaţiei, şi pentru sisteme de intervenţie destinate răcirii combustibilului, în caz de accident.

Centrala se află în apropierea Oceanului Pacific, la aproximativ 100 de kilometri de zona industrială Nagoya şi 200 de kilometri de Tokyo. Potrivit seismologilor, există un risc, în proporţie de 87 la sută, ca în această zonă, în următorii 30 de ani, să aibă loc un cutremur cu magnitudinea 8.

La câteva săptămâni după accidentul de la centrala nucleară Fukushima Daiichi (nord-est), provocat de un val înalt de 15 metri, Kan a invocat acest risc seismic, pentru a ordona suspendarea reactoarelor de la Hamaoka.

În afară de cele două reactoare care funcţionau în perioada respectivă, un al treilea reactor, aflat, pe atunci, în operaţiuni de mentenanţă, nu a mai fost repornit, până în prezent. Alte două reactoare ale acestei centrale, care are cinci reactoare în total, au fost oprite definitiv, în 2009.

Clădirea centralei, despărţită de ocean de dune de nisip, cu o înălţime de 10, până la 15 metri, nu are în prezent nici o barieră artificială împotriva unui eventual tsunami. Înălţimea de 18 metri, prevăzută pentru acest dig, are menirea să protejeze centrala de un tsunami comparabil celui care s-a abătut, la 11 martie, asupra centralei Fukushima Daiichi.

Acest accident, cel mai grav după cel de la Cernobîl (Ucraina), în 1986, a determinat evacuarea a peste 80.000 de persoane, care locuiau, în principal, pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei. În regiume, atât în atmosferă, cât şi în sol, dar şi în apă, au fost emise cantitatăţi importante de radiaţii.

Autorităţile reflectează la viitorul sectorului nuclear din Japonia, care asigura până atunci aproape 30 la sută din producţia de electricitate a ţării.

Ca măsură de precauţie, de atunci şi până în prezent, nu a fost repornit niciun reactor suspendat din cauza lucrărilor de întreţinere sau oprit din cauza vreunui cutremur. În prezent, mai puţin de o treime dintre cele 54 de reactoare din arhipelag sunt în funcţiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel