Un vulcan din Ecuador erupe încontinuu de anul trecut. Cenuşa a ajuns în localităție din apropiere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
*imagine cu rol ilustrativ / Sursa: Freepik
*imagine cu rol ilustrativ / Sursa: Freepik
Vulcanul Cotopaxi, situat în Ecuador, a expulzat, vineri, gaze şi cenuşă vulcanică. Un nou proces eruptiv al vulcanului, de intensitate redusă, a început la sfârşitul lunii octombrie.

Institutul de Geofizică (IG) din cadrul Facultăţii Politehnice Naţionale anunță că vulcanul a intrat în erupţie vineri, expulzând o coloană constantă de gaze şi cenuşă care a ajuns până la 1.500 de metri deasupra craterului.

Vulcanul este situat la aproximativ 45 de kilometri sud de capitala Quito. Din octombrie, Cotopaxi a expulzat periodic cenuşă. Miercuri, erupția a fost asociată cu un semnal seismic de intensitate redusă venit din interiorul vulcanului, detectat de staţiile IG din apropierea masivului. Joi, cenușa a ajuns în aşezările rurale din provincia andină Cotopaxi de lângă vulcan, dar și în Mulaló şi Pastocalle. În alte zone învecinate a fost simţit miros de sulf.

La sfârșitul lunii ianuarie este programat un exerciţiu de evacuare din localitățile aflate în valea Los Chillos, în sudul oraşului Quito. Cotopaxi este unul dintre cei trei vulcani aflaţi în prezent în proces eruptiv, alături de El Reventador, la 90 de kilometri est de Quito, şi de Sangay, situat în partea de sud a lanţului muntos andin al Ecuadorului, în provincia amazoniană Morona Santiago.

O nouă insulă s-a format în Oceanul Pacific, după ce un vulcan a erupt

O insulă s-a ridicat la suprafața apei în sud-vestul Oceanului Pacific. Pe 10 septembrie 2022, unul dintre acești vulcani subacvatici s-a trezit, potrivit SciTechDaily. De atunci, muntele submarin Home Reef din Insulele Centrale Tonga a ejectat în mod repetat abur și cenușă, a revărsat lavă și a decolorat apa din jur. La 11 ore după ce a început prima erupție, o nouă insulă s-a ridicat deasupra suprafeței apei. 

De remarcat că Home Reef se află în zona de subducție Tonga-Kermadec, o zonă în care trei plăci tectonice se ciocnesc la cea mai rapidă graniță convergentă din lume. Placa Pacificului de aici se scufundă sub alte două plăci mici, producând una dintre cele mai adânci tranșee ale Pământului și cele mai active arcuri vulcanice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel